Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Jeruzaleme vrazil nákladiak do chodcov, štyria sú mŕtvi

Izraelskí policajti vyšetrujú na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme 8. januára 2017. Foto: TASR

Útok v Jeruzaleme môže súvisieť s Trumpovým nástupom, tvrdí izraelský kaligraf .

Tel Aviv 8. januára (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes poukázal na spojitosť medzi dnešným útokom vo východnom Jeruzaleme, kde nákladné auto šoférované Palestínčanom vrazilo do skupiny izraelských vojakov a štyroch z nich usmrtilo, a podobnými minuloročnými útokmi v Európe - vo Francúzsku a Nemecku.

Izraelskí policajti vyšetrujú na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme 8. januára 2017.
Foto: TASR


Izraelská polícia zatiaľ nezverejnila nové podrobnosti o identite útočníka, potvrdila len, že žil vo Východnom Jeruzaleme. Netanjahu ho označil za podporovateľa IS.

Dodal, že izraelské bezpečnostné zložky dnes krátko po útoku uzavreli palestínske predmestie východného Jeruzalema Džabal Mukabir, odkiaľ útočník pochádzal.

Táto palestínska štvrť susedí so židovskou štvrťou Armon ha-Naciv (známou aj ako Talpijot Mizrach - Východný Talpijot), kde sa odohral dnešný útok.

Podľa izraelských médií polícia zadržala aj viacero členov rodiny páchateľa dnešného útoku.

Netanjahu dnes v spoločnosti ministra obrany Avigdora Liebermana navštívil miesto činu. Následne sa uskutočnilo zasadnutie bezpečnostného vládneho kabinetu.



Izraelský denník Jediot achronot na svojej webovej stránke zverejnil videozáznam útoku, ktorý sa dnes odohral vo východnom Jeruzaleme a pripravil o život najmenej štyroch mladých Izraelčanov. Ďalších najmenej 13 ľudí bolo pri útoku zranených. Stav viacerých z nich je kritický.

Zo záznamu vyplýva, že vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny ľudí - vojakov -, práve vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení. Páchateľa zastrelili na mieste činu.

Podľa denníka Times of Israel mladí vojaci boli v Jeruzaleme na zájazde, ktorý bol súčasťou iniciatívy zameranej na poznávanie významných historických miest.

Vo východnom Jeruzaleme vrazilo nákladné auto do skupiny chodcov. Polícia tento čin označila za teroristický útok.
Foto: Twitter


Dnešný útok patrí k najzávažnejším vo viac ako rok trvajúcej vlne násilností, v ktorej Palestínčania na Izraelčanov útočia zo strelných zbraní, nožmi či zámerným vrazením autom do skupiny ľudí. Dnešný incident je po troch mesiacoch prvým, ktorý si vyžiadal aj obete z izraelských radov.

Záchranári, ktorí zasahovali na mieste, sa pre izraelské médiá vyjadrili, že dnešný útok bol najbrutálnejší spomedzi všetkých podobných, aké doteraz v Jeruzaleme zažili. Pod nákladným autom zostalo totiž uväznených viacero zranených, ktorých potom museli vyslobodzovať.

Turistická sprievodkyňa Lea Schrieberová, ktorá bola svedkom udalosti, popísala, že počula krik zranených a videla nákladné auto, ako cúva a znova naráža do skupiny už zranených vojakov.

Na videosnímke izraelskí záchranári zakrývajú telá obetí na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme 8. januára 2017. Štyria ľudia zahynuli a najmenej 15 ich bolo zranených, keď dnes vo východnom Jeruzaleme nákladné auto vrazilo do skupiny chodcov. Polícia tento čin označila za teroristický útok.
Foto: TASR


Palestínske hnutie Hamas sa dnes o útoku vo východnom Jeruzaleme vyjadrilo pochvalne, neprihlásilo sa však k zodpovednosti za tento čin.

Hovorca Hamasu označil dnešný útok za "hrdinský" a povzbudzoval aj iných Palestínčanov, aby konali podobne a "vystupňovali svoj odpor" voči Izraelu.

Na videosnímke izraelský záchranár na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme 8. januára 2017. Štyria ľudia zahynuli a najmenej 15 ich bolo zranených, keď dnes vo východnom Jeruzaleme nákladné auto vrazilo do skupiny chodcov. Polícia tento čin označila za teroristický útok.
Foto: TASR


Jeruzalemský starosta Nir Barkat vyzval spoluobčanov na opatrnosť, ale apeloval na nich, aby sa útokom nenechali odradiť od svojho obvyklému spôsobu života.

Útok bezprostredne odsúdil americký veľvyslanec v Izraeli, ako aj osobitný koordinátor pre mierový proces na Blízkom východe Nickolay Mladenov, ktorý na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že takýto útok nemožno ničím ospravedlniť, ani zdôvodniť.


Izraelskí policajti vyšetrujú na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme 8. januára 2017.
Foto: TASR


Príčinou eskalácie napätia v Izraeli boli obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Táto situácia trvá od októbra 2015 a nepokoje z okolia Chrámovej hory sa odvtedy rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

Ako pripomenul Reuters, násilnosti sú aj dôsledkom frustrácie Palestínčanov zo zmrazeného mierového procesu a zo 48 rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území - západného brehu rieky Jordán (Predjordánska) a východného Jeruzalema.

Tieto územia a pásmo Gazy majú v budúcnosti tvoriť nezávislý palestínsky štát.

Izraelskí policajti vyšetrujú na mieste, kde nákladné auto vrazilo do ľudí v Jeruzaleme 8. januára 2017.
Foto: TASR


K dnešnému útoku v Jeruzaleme došlo necelý mesiac po podobnej udalosti v centre Berlína, kde muž za volantom ukradnutého kamiónu vrazil do davu návštevníkov vianočných trhov. Usmrtil 12 z nich a ďalších viac ako 50 zranil. V júli zasa nákladné auto na pobrežnej promenáde v juhofrancúzskom Nice zámerne vrazilo do zhromaždenia ľudí oslavujúcich Deň pádu Bastily - francúzsky štátny sviatok. Zahynulo tam 86 ľudí.

K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásil Islamský štát.

Útok v Jeruzaleme môže súvisieť s Trumpovým nástupom, tvrdí izraelský kaligraf

Útok v Jeruzaleme môže mať spojitosť s výmenou americkej vlády a so záujmom presťahovať americkú ambasádu z Tel Avivu do hlavného mesta Izraela Jeruzalema. Pre TASR to na margo dnešného teroristického útoku v Jeruzaleme uviedol známy izraelský kaligraf a výrobca judaík žijúci neďaleko miesta útoku Avraham Borshevsky. Jeho práca sa okrem 40 krajín sveta dostala i do Guinessovej Knihy rekordov.

"Myslím si, že teroristi chceli útokom poukázať na to, že Jeruzalem nie je bezpečné miesto pre diplomatov, pretože miesto útoku je neďaleko Organizácie OSN pre dozor nad prímerím (UNTSO)," uviedol. Zároveň priznal, že Izrael považuje za srdce celého sveta, pretože na ňom sú najbadateľnejšie zmeny vo vývoji svetovej politiky.

"Verím, že po 20. januári, teda po nástupe nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, nastanú s božou pomocou zmeny k lepšiemu. Vkladáme do neho veľké nádeje a istotu, že jeho priateľstvo s Izraelom je skutočné," konštatoval Borshevsky.

Obyvatelia Jeruzalema považujú teroristické útoky za súčasť svojho života.

"Správy o útoku, ako bola aj tá dnešná, dostávame každých pár mesiacov. Sú súčasťou nášho života. Uvedomujem si, že žijem na veľmi nebezpečnom mieste vo veľmi dôležitom období. Do dnešného dňa stále nemáme riešenie takých problémov, akými sú napríklad teroristické útoky. Myslím si však, že riešenie musia nájsť politici. Toto je židovský štát a je potrebné, aby bolo jasné pre všetkých, komu Izrael patrí," uzavrel optimisticky, pričom verí, že po 20. januári budú k ich riešeniam bližšie.