Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Káhire rokovali ruskí ministri zahraničia a obrany Lavrov a Šojgu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Egypt už dlhší čas zápasí s islamistickými skupinami pôsobiacimi na Sinajskom polostrove.


Káhira 29. mája (TASR) - Ministri zahraničných vecí a obrany Ruska a Egypta rokovali dnes v Káhire o širokej škále otázok vrátane terorizmu, situácie v Líbyi či obnovenia pozastaveného leteckého spojenia medzi oboma krajinami, ku ktorému došlo po teroristickom útoku v roku 2015.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí spoločne so šéfmi rezortov obrany a zahraničia, Sedkim Sobhím a Sámihom Šukrím, privítali svojich ruských rezortných partnerov Sergeja Šojgu a Sergeja Lavrova.

"V rozhovoroch sa otvorene hovorilo o boji s týmto fenoménom,"
povedal Šukrí. Moskva a Káhira podľa neho budú aj naďalej proti krajinám, kde sa ukrývajú teroristi a pre militantov sú "bezpečným nebom". Militantné skupiny podľa neho zneužívajú Líbyu ako "základňu na ohrozovanie národnej bezpečnosti Egypta".

Egypt už dlhší čas zápasí s islamistickými skupinami pôsobiacimi na Sinajskom polostrove. Útoky, ktorým je tam vystavená armáda a polícia, sa dramaticky vystupňovali po roku 2013, po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího, podporovaného radikálnym hnutím Moslimské bratstvo.