Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V kanadskom námorníctve pôsobil špión pre Rusko, prišla naň FBI

Ilustračné foto, Na snímke z ruskej televízie z 26.januára 2006 je falošný kameň, ktorý údajne používali britskí špióni v Moskve. Foto: TASR/AP

Nie je známe, ako sa FBI o probléme dozvedela.

Halifax 30. novembra (TASR) - Americká FBI dala tip kanadskej polícii o možnom narušení bezpečnosti v kanadskom námorníctve, podozrivý dôstojník sa neskôr priznal k špionáži pre Rusko. O prípade dnes informovala tlačová agentúra AP.

Podporučík Jeffrey Paul Delisle sa minulý mesiac priznal, že poskytol tajné informácie Rusku. Delisle pracoval v centre námornej spravodajskej služby v Halifaxe v kanadskom Novom Škótsku a mal prístup k tajným údajom členských krajín NATO.

Podľa jedného z dokumentov začala Delisleho vyšetrovať polícia po tom, ako kanadská strana dostala list od zástupcu FBI Franka Figliuzziho o možnom narušení bezpečnosti.

Nie je známe, ako sa FBI o probléme dozvedela. Zverejnené dokumenty však naznačujú, že kanadská kráľovská jazdná polícia (RCMP) sa do veľkej miery spoliehala na informácie od Anthonyho Buckmeiera, odborníka ruskej kontrašpionáže, ktorý v roku 1987 začal pracovať pre FBI.

RCMP odpočúvala Delisleho telefonáty, zistila celkovo 23 transferov peňazí z Moskvy a Írska, ku ktorým došlo od júla 2007 do augusta 2011. Podporučíka zatkli 13. januára, vynesenie rozsudku sa očakáva v januári.