Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Quebecu vyhrali separatisti, prejav novej premiérky narušila vražda

Pauline Marois Foto: TASR/AP

Médiami nazývaná Betónová lady, 63-ročná Pauline Maroisová sa stane premiérkou.

Quebec 5. septembra (TASR) - Z bezpečnostných príčin stiahla ochranka z pódia novozvolenú quebeckú premiérku počas jej prejavu, ktorým v Montreale reagovala na volebné víťazstvo svojej strany.

Pauline Maroisová stihla iba vyhlásiť, že Quebec bude aj tak raz nezávislý. Polícia po incidente informovala, že ozbrojený, asi 50-ročný muž vnútri v budove zastrelil jednu osobou a druhú vážne zranil. Založil tiež požiar v zadnej časti budovy, ktorý uhasili.

Politička a budúca quebecká premiérka po návrate na pódium povedala, že išlo o bezpečnostný incident. Organizátori mítingu následne požiadali prítomných, aby opustili sálu.

Foto: TASR/AP
Incident je veľmi nezvyčajný, keďže k nemu došlo v Kanade, kde sú trestné činy so zbraňou v ruke relatívne zriedkavé a mnohí politici sa pohybujú bez ochranky.

Televízia RDI ukázala, ako polícia premohla veľkého muža so strelnou zbraňou, ktorý mal na sebe čiernu pelerínu. Podľa agentúry Reuters kričal po francúzsky "Angličania sa prebúdzajú".

Voľby vyhrali separatisti


Separatistická strana Parti Québécois (PQ) na čele so skúsenou 63-ročnou političkou Pauline Maroisovou zvíťazila v utorňajších voľbách v Quebecu, frankofónnej provincii Kanady, bude však mať hlasy iba na vytvorenie menšinovej vlády. Predpovedali tri veľké televízne stanice.

Ak sa tento výsledok potvrdí, bude takmer nemožné, aby nová vláda PQ vypísala referendum o nezávislosti provincie, informovala tlačová agentúra Reuters.

PQ vo voľbách porazila liberálov, ktorí po deviatich rokoch prišli o moc.

Pauline Maroisová
Foto: TASR/AP
Televízne stanice predpovedali, že PQ získa 56 kresiel v 125-člennom provinčnom parlamente, k väčšine by jej tak chýbalo sedem hlasov. Druhí najsilnejší liberáli podľa televízií získajú 47 kresiel a ako tretia sa umiestní novovzniknutá Koalícia Avenir Quebec (CAQ) s 20 kreslami.

Pauline Maroisová (63), prezývaná pre jej pevnú vôľu Betónová lady, bude prvou ženou na čele quebeckej vlády. Poslanecké kreslo pre PQ získala prvýkrát v roku 1981 a hneď nato, necelé dva týždne po pôrode svojho tretieho dieťaťa, sa dostala do vlády.

Zastávala viaceré ministerské funkcie, vrátane ministerky financií. V roku 1998, ako ministerka školstva, zriadila celodenný dotovaný program starostlivosti o deti vo veku od 5 do 12 rokov.

V apríli 2011 prekonala vnútrostranícku vzburu, ktorú vyvolalo jej odmietnutie stanoviť časový rámec pre usporiadanie ďalšieho referenda o nezávislosti. Nahnevala tým vplyvnú skupinu členov svojej strany. Pri hlasovaní o dôvere na kongrese strany dostala 93-percentnú dôveru, ale šesť nespokojných poslancov v júni stranu opustilo. Napriek prieskumom verejnej mienky, podľa ktorých strácala ona sama i PQ podporu verejnosti, Maroisová odmietla z funkcie odísť, na čo ju médiá nazvali Betónovou lady.

Pauline Maroisová sa narodila 29. marca 1949. Je vydatá matka štyroch detí.