Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V kancelárii, ktorú využíval Zalužnyj, sa našlo odpočúvacie zariadenie

Vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj sa účastní na spomienkovpm podujatí pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu v Kyjeve v piatok 24. februára 2023. Foto: TASR/AP

V posledných mesiacoch ukrajinské i zahraničné médiá informovali o rastúcom napätí medzi Zalužným a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Kyjev 18. decembra (TASR) — Ukrajinská tajná služba SBU v nedeľu oznámila, že v jednej z kancelárií, ktorú mal používať vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, sa našlo odpočúvacie zariadenie, nebolo však funkčné. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zdôrazňujeme, že zariadenie sa nenašlo priamo v kancelárii Valerija Zalužného, ale v jednom z priestorov, ktoré by mohol v budúcnosti pracovne využívať," uvádza sa vo vyhlásení SBU.

Podľa predbežných údajov nebolo nájdené zariadenie funkčné a nenašli sa žiadne zariadenia na ukladanie dát ani prostriedky na diaľkový prenos zvuku, dodala SBU.

V posledných mesiacoch ukrajinské i zahraničné médiá informovali o rastúcom napätí medzi Zalužným a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Zalužnyj v novembri v rozhovore pre magazín The Economist povedal, že konflikt s Ruskom sa dostal do "patovej situácie", s čím Zelenskyj nesúhlasil.

V súvislosti s tým sa objavili špekulácie, že Zelenskyj chcel nahradiť medzi verejnosťou obľúbeného Zalužného veliteľom ukrajinských pozemných síl Olexandrom Syrským.

Predstavitelia ukrajinskej vlády popreli, že by dochádzalo k sporom medzi Zelenským a Zalužným.