Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Kašmíre si pripomenuli ôsme výročie tajnej popravy aktivistu

Na snímke indický vojak hliadkuje na ulici v Kašmíre 9. februára 2021. V súvislosti s ôsmym výročím tajnej popravy muža v Naí Dillí boli v mnohých častiach Kašmíru zatvorené podniky a obchody. Foto: TASR/AP

Obyvatelia štátu sa však podľa AP zdržiavali prevažne doma.

Šrínagar 9. februára (TASR) - Obyvatelia indického štátu Džammú a Kašmír si v utorok pripomenuli ôsme výročie tajnej popravy aktivistu a študenta medicíny Muhammada Afzála. Informovala o tom agentúra AP.

Obchody a podniky ostali pri tejto príležitosti zatvorené v mnohých častiach tohto severoindického štátu. V uliciach tamojšej metropoly Šrínagar hliadkovali stovky policajtov a príslušníkov polovojenských síl. Na kontrolných stanovištiach tiež vykonávali prehliadky osobných automobilov.

Obyvatelia štátu sa však podľa AP v utorok zdržiavali prevažne doma. Na rozdiel od výročí popravy v minulých rokov tentokrát tamojší protiindickí separatisti štrajk nezvolali.
Na snímke muž maľuje vonkajšiu časť obchodu 9. februára 2021. V súvislosti s ôsmym výročím tajnej popravy muža v Naí Dillí boli v mnohých častiach Kašmíru zatvorené podniky a obchody.
Foto: TASR/AP

Tajná poprava Muhammada Afzála, ku ktorej došlo 9. februára 2013 vo väznici v indickej metropole Naí Dillí, vyvolala v Kašmíre vlnu nevôle. Mnohí v tejto prevažne moslimskej časti Indie sú totiž presvedčení, že proces s Afzálom - obvineným z účasti na útoku na indický parlament v roku 2001, pri ktorom zahynulo 14 ľudí -, nebol spravodlivý.

Väčšina historického územia Kašmíru je rozdelená medzi regionálnych rivalov Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celú túto oblasť. V Džammú a Kašmíre, obývanom prevažne moslimami, prebieha od roku 1989 ozbrojené povstanie proti indickej vláde.