Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Katalánsku je výzva na vytvorenie separatistickej volebnej koalície

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strany naklonené nezávislosti od Španielska mali v katalánskom parlamente tesnú väčšinu, kým ho centrálne španielske úrady nerozpustili, pretože schválil deklaráciu o nezávislosti regiónu.

Barcelona 7. novembra (TASR) - Občianska organizácia Katalánske národné zhromaždenie (ANC), ktorá viedla snahy Kataláncov o odtrhnutie od Španielska, chce, aby všetky katalánske separatistické politické strany kandidovali v decembrových regionálnych voľbách ako spoločná koalícia.

ANC vyzvala na vytvorenie spoločnej koalície, ktorá by mala ako kandidátov vo voľbách aj uväznených separatistických aktivistov a členov zosadeného katalánskeho kabinetu.

Strany majú čas do utorkovej polnoci oznámiť a zaregistrovať svoj záujem o vytvorenie koalícií.

Strany naklonené nezávislosti od Španielska mali v katalánskom parlamente tesnú väčšinu, kým ho centrálne španielske úrady nerozpustili, pretože schválil deklaráciu o nezávislosti regiónu. Sudcovia sa zaoberajú prípadnými obvineniami zo vzbury proti bývalým separatistickým katalánskym predstaviteľom, vrátane zosadeného premiéra Carlesa Puigdemonta a jeho bývalých ministrov. Puigdemont a niektorí exministri sa nachádzajú v Belgicku, kde bojujú proti svojmu vydaniu do Španielska.

Posledné prieskumy verejnej mienky predpovedajú v predčasných parlamentných voľbách v Katalánsku vypísaných na 21. decembra tesný súboj medzi stranami, ktoré sú za nezávislosť a proti nej.