Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Katalánsku začali voľby

Z prieskumu katalánskych novín La Vanguardia vyplýva, že 63 percent katalánskych voličov by podporilo novú ústavu Foto: TASR/AP

Prieskumy verejnej mienky naznačili, že separatisti získajú do 50 percent hlasov, ale mohli by si zabezpečiť väčšinu kresiel v regionálnom parlamente.

Madrid 27. septembra (TASR) - Asi 5,5 milióna Kataláncov si dnes v predčasných voľbách volí nový 135-členný regionálny parlament v hlasovaní, ktoré separatistické strany označili za akési referendum o nezávislosti. Volebné strediská sa otvorili o 9.00 h SELČ.

Hlavné separatistické strany v snahe zmeniť voľby na hlasovanie o nezávislosti vytvorili spoločnú volebnú platformu Junts Pel Sí (Spoločne za áno, JxSí), ktorej jediným programom je odtrhnutie od Španielska.

Katalánsko patrí medzi najbohatšie autonómne spoločenstvá Španielska a ľudia, ktorí podporujú jeho nezávislosť, argumentujú, že odvádza na daniach priveľa v prospech chudobnejších regiónov, a bolo by na tom ekonomicky lepšie, ak by bolo nezávislé. Prieskumy verejnej mienky naznačili, že separatisti získajú do 50 percent hlasov, ale mohli by si zabezpečiť väčšinu kresiel v regionálnom parlamente. Najdôveryhodnejší prieskum štátneho Sociologického výskumného centra (CIS) ukázal, že separatistické strany vrátane Junts pel Sí a radikálnejšej Kandidatúry ľudovej jednoty (CUP) získajú spoločne okolo 44 percent hlasov, čo znamená najnižšiu možnú väčšinu 68-69 kresiel.

Ak separatisti vyhrajú voľby, potrvá im niekoľko dní, možno týždňov, kým začnú presadzovať svoj plán na odtrhnutie, uviedla agentúra Reuters. Štát do toho vstúpi a zablokuje ho, dodala. Plán na odtrhnutie platformy Junts pel Sí obsahuje štyri kroky: 1/ Vyhlásenie regionálneho parlamentu, že sa začal proces vedúci k nezávislosti. 2/ Výzva ku Kataláncom, aby sa zapojili do ústavodarného procesu prostredníctvom verejných debát. Proces povedie k schváleniu novej ústavy v referende. 3/ Vláda národnej jednoty bude budovať základy nového štátu, ako je ministerstvo financií, centrálna banka alebo armáda. 4/ Celý proces by nemal trvať dlhšie ako 18 mesiacov a mal by vyvrcholiť vyhlásením nezávislosti.

Ako a kedy môže Španielsko zabrániť nezávislosti Katalánska? Prvé dve fázy sú politickým procesom a môžu sa uskutočniť v rámci španielskych a katalánskych zákonov. Referendum o schválení novej ústavy by však zablokoval súd, pretože je protiústavné rovnako ako by boli základné stavebné prvky nového štátu a vyhlásenie nezávislosti.

Španielska vláda pripravila urýchlenú reformu ústavného súdu, aby mal dostatok právomocí na zastavenie akéhokoľvek jednostranného kroku katalánskych orgánov. Súd už tento mesiac zablokoval katalánsky zákon, ktorý by otvoril cestu vytvoreniu katalánskeho ministerstva financií.

Politickí analytici a väčšina politikov sa domnievajú, že spor je možné vyriešiť obnovením dialógu medzi katalánskymi a španielskymi orgánmi, ktorý by viedol k lepšiemu prerozdeleniu daní a zvýšeniu výdavkov na infraštruktúru v Katalánsku. Mnohí tiež hovoria, že je potrebná rozsiahla ústavná reforma, ktorá by zakotvila ochranu katalánskeho jazyka a kultúry a schválil by ju národ v referende. Z prieskumu katalánskych novín La Vanguardia vyplýva, že 63 percent katalánskych voličov by podporilo novú ústavu alebo flexibilnejšiu interpretáciu existujúcej. Prvé odhady výsledkov dnešného hlasovania sa očakávajú okolo 20.00 SELČ.