Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V kauze atentátu v Ankare z roku 2016 padli tri doživotné tresty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rokoch 2015 a 2016 Turecko zažilo vlnu teroristických útokov, ku ktorým sa prihlásili kurdskí povstalci alebo extrémistická organizácia Islamský štát, prípadne im tieto atentáty boli pripisované.

Ankara 21. novembra (TASR) - Súd v Turecku v stredu odsúdil na doživotie troch páchateľov samovražedného atentátu, ktorý sa odohral v metropole Ankara v marci 2016 a vyžiadal si 36 mŕtvych a 344 zranených. K útoku, spáchanému pomocou výbušniny nastraženej v aute, sa prihlásila radikálna skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktorá je napojená na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Pred súd v Ankare v súvislosti s týmto atentátom predstúpilo spolu 55 ľudí. Jeden z obvinených, Mehmet Veysi Dolasan, bol v stredu za vraždu 36 osôb a pokus o narušenie územnej celistvosti štátu odsúdený na 37 doživotných trestov. Dolasan nemôže požiadať o milosť a nebude sa naňho vzťahovať ani prípadná amnestia.

Okrem toho súd Dolasanovi vymeral i súhrnný trest 10.260 rokov väzenia za pokus o vraždu 342 ľudí, vrátane detí, a ďalší trest odňatia slobody v trvaní 16 rokov a desať dní, ako aj finančnú pokutu za prevoz a prechovávanie výbušnín.

Ďalší dvaja obvinení - Sebahattin a Azamattin Karakočovci - dostali doživotie za ohrozovanie celistvosti štátu a 16 rokov a finančnú pokutu za prepravu a prechovávanie výbušnín.

Okrem nich boli na tresty väzenia v rozpätí od troch do 12 rokov odsúdení aj ďalší šiesti obvinení. Ďalších sedem podozrivých osôb súd oslobodil.

Agentúra AP dodala, že traja z podozrivých z útoku medzičasom zomreli, kauzy týkajúce sa zvyšných 36 súdy prerokúvajú oddelene.

V rokoch 2015 a 2016 Turecko zažilo vlnu teroristických útokov, ku ktorým sa prihlásili kurdskí povstalci alebo extrémistická organizácia Islamský štát (IS), prípadne im tieto atentáty boli pripisované. V júli 2016 sa odohral aj neúspešný pokus o vojenský prevrat, ktorý bol podľa Ankary naplánovaný v exile žijúcim duchovným Fethullahom Gülenom. Gülen tieto obvinenia odmieta.