Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V kauze chlapca zbitého pred školou vo Francúzsku vzniesli 5 obvinení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tínedžer svojim zraneniam minulý piatok podľahol.

Évry 8. apríla (TASR) - Vyšetrovatelia vo Francúzsku vzniesli obvinenie z vraždy voči štyrom osobám, ktoré sú podozrivé, že minulú stredu v meste Viry-Châtillon surovo zbili 15-ročného školáka. Tínedžer svojim zraneniam minulý piatok podľahol.

Ako v pondelok informoval spravodajský web France Info, dvaja z obvinených boli vzatí do väzby. Ďalší dvaja sú zatiaľ vyšetrovaní na slobode. Prokurátor Grégoire Dulin vo svojej tlačovej správe spresnil, že v kauze okrem toho figuruje aj 15-ročné dievča obvinené z neprekazenia trestného činu.

Z doterajšieho vyšetrovania a vyjadrení obvinených vyplýva, že dvaja zo zadržaných - bratia - sa pred niekoľkými dňami dozvedeli, že "ich sestra četovala s ľuďmi vo svojom veku o témach týkajúcich sa sexuality". V obave o jej povesť i povesť rodiny bratia následne niekoľkým chlapcom zakázali sestru kontaktovať. Dozvedeli sa však, že neskôr zbitý chlapec sa pred rovesníkmi chválil, že s týmto dievčaťom hovoril. Z vyšetrovania vyplýva, že chlapec zrejme o zákaze bratov nevedel.

Vo štvrtok si bratia a dve ďalšie osoby počkali na tohto chlapca pred školou, aby ho konfrontovali, pričom došlo k fyzickej potýčke, pri ktorej tínedžer utrpel traumu hlavy. Na tele mal aj ďalšie zranenia.

Najstarší z útočníkov, 20-ročný mladík, po bitke kontaktoval záchranné zložky. Aby získal čas na únik, polícii poskytol nepravdivé informácie, pričom tvrdil, že videl, ako z miesta činu uteká niekoľko mladých ľudí v kapucniach. Obaja bratia boli v minulosti odsúdení za násilné a drogové trestné činy.

K násilnému činu vo Viry-Châtillon došlo niekoľko dní po útoku na 13-ročnú Samaru, na ktorú si pred školou na predmestí juhofrancúzskeho mesta Montpellier počkali traja jej rovesníci a brutálne ju zbili. Lekári dievča pre vážne zranenia na nejaký čas uviedli do umelého spánku.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý piatok avizoval, že vedenie krajiny bude bojovať proti všetkým formám násilia, pričom zdôraznil, že školy pred nimi musia byť chránené. Dodal, že škola musí zostať bezpečným útočiskom zoči-voči násiliu, ktoré sa šíri aj medzi tínedžermi.

Pre dievča, ktorého sa kauza tiež týka, prokuratúra žiada predbežné súdne výchovné opatrenie s umiestnením do vzdelávacieho zariadenia a zákazom vstupu do departementu Essonne.