Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V kauze nehody maďarského autobusu pri Verone sa začal súd

Trosky zhoreného autobusu po tragickej nehode neďaleko Verony 20. januára 2017. Foto: TASR/AP

Jediným maďarským občanom medzi šiestimi obvinenými je János V., ktorý v čase nehody autobus riadil. Na pojednávanie ale neprišiel.

Budapešť/Verona 31. októbra (TASR) - V kauze tragickej nehody maďarského autobusu pri talianskej Verone z 20. januára 2017 sa začalo v stredu na mestskom súde vo Verone súdne pojednávanie. Informoval o tom spravodajský server Borsonline.hu.

Podľa servera do Talianska vycestovalo viacero pozostalých maďarských obetí.

Jediným maďarským občanom medzi šiestimi obvinenými je János V., ktorý v čase nehody autobus riadil. Na pojednávanie ale neprišiel. Jeho súdom pridelený advokát oznámil, že vodič sa necíti vinný. Spis obhajca dostal iba 29. októbra, nestihol ho preštudovať, preto požiadal o odročenie pojednávania.

Rodičia obetí vyjadrili presvedčenie, že vodič iba naťahuje čas. S prvým prideleným obhajcom nebol János V. ochotný nadviazať kontakt, pripomenuli pre server pozostalí, podľa ktorých bolo zrejmé, že vodič na pojednávanie nepríde.

Taliansky prokurátor vzniesol obvinenia 25. mája. Obvinených zo spôsobenia tejto dopravnej nehody je šesť ľudí vrátane vodiča autobusu.

Medzi obvinenými sú aj dvaja inžinieri starajúci sa o prevádzku talianskej diaľnice A4, na ktorej sa nehoda stala, a ďalej traja inžinieri zo skupiny, ktorá diaľnicu pred odovzdaním v roku 1993 testovala.

Maďarský expert György M. Fekete vo svojej expertíze poukázal na viaceré bezpečnostné nedostatky daného úseku talianskej diaľnice. Prokurátor vo Verone konal na základe tohto posudku.

Autobus so študentmi gymnázia, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval vlani 20. januára pred polnocou na úseku diaľnice A4 pri Verone. Vozidlo po náraze do mostového piliera zhorelo do tla, pričom zahynulo 16 ľudí.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach