Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V kauze úniku kalu v maďarskej Ajke odsúdili desiatich obvinených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Katastrofa si vyžiadala desať obetí na životoch a ďalších vyše 200 ľudí utrpelo zranenia.

Budapešť 4. februára (TASR) - Desiatich obvinených uznal za vinných v pondelok súd v severomaďarskom Győri v obnovenom procese v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke, pri ktorom v roku 2010 zomrelo desať ľudí. Podľa agentúry MTI piatich obvinených súd na prvom stupni spod obžaloby oslobodil.

Dvaja obžalovaní boli odsúdení na nepodmienečný trest odňatia slobody. Bývalému generálnemu riaditeľovi hlinikárskej spoločnosti MAL Zoltánovi B. vymeral súd dva a pol roka väzenia a jeho technickému zástupcovi Józsefovi D. dva roky.

Zvyšní obvinení dostali podmienečné tresty, jedného obvineného odsúdil súd na finančný trest a ďalší dostal pokarhanie.

Na západe Maďarska sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zaplavil obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Katastrofa si vyžiadala desať obetí na životoch a ďalších vyše 200 ľudí utrpelo zranenia. Zničených bolo zhruba 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.

Odvolací súd v Győri 2. februára 2017 zrušil platnosť verdiktu prvostupňového a nariadil nový súdny proces, ktorý sa začal 11. decembra 2017.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Chronológia udalostí spojených s únikom kalu v maďarskom meste Ajka



4. októbra 2010 – Pri maďarskej obci Ajka vo Veszprémskej župe sa pretrhla hrádza skládky červeného kalu. Jeho únik si vyžiadal v prvý deň jednu ľudskú obeť a troch nezvestných a najmenej 60 ľudí utrpelo zranenia. Odpad, ktorý vzniká pri výrobe hliníka z bauxitu, spôsobuje popáleniny na pokožke a poranenia.

5. októbra 2010 – Približne milión kubických metrov bahna uniklo z dvoch skládok červeného kalu pri maďarskej Ajke. Nebezpečné bahno ohrozilo niekoľko tisíc ľudí na území s rozlohou 40 štvorcových kilometrov. Ohrozené boli rieky Marcal, Rába a Mošonský Dunaj. Na desiatich skládkach pri Ajke bolo uskladnených dovedna 80 miliónov kubických metrov kalu - z toho 30 miliónov červeného kalu, ktorý je mierne rádioaktívny a rakovinotvorný.

– Maďarská vláda vyhlásila stav ohrozenia pre územia troch žúp - Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas. Záchranári našli piatu obeť katastrofy. Prvou obeťou bol 35-ročný muž. Utopil sa vo vozidle, ktoré strhol prúd kalu. Druhou obeťou bola staršia žena, ktorá zomrela pod troskami domu zavaleného bahnom. Dve detské obete boli súrodenci vo veku tri roky a jeden rok.

– Maďarská spoločnosť na výrobu hliníka MAL vyhlásila, že necíti vinu za ekologickú katastrofu.

6. októbra 2010 – Šéf maďarskej polície József Hatala rozhodol, že vyšetrovanie tragédie v Kolontári po úniku červeného kalu zo skládky pri Ajke preberie Národný úrad vyšetrovania (NNI).

11. októbra 2010 – Maďarská polícia zadržala Zoltána Bakonyiho, generálneho riaditeľa spoločnosti MAL v Ajke, ktorá je vlastníkom skládky, odkiaľ unikol nebezpečný červený kal. Oznámil to maďarský premiér Viktor Orbán.

13. októbra 2010 – Výkonného riaditeľa spoločnosti MAL v Ajke Zoltána Bakonyiho prepustili na slobodu po tom, čo Mestský súd vo Veszpréme nevyhovel návrhu Národného vyšetrovacieho úradu (NNI) vziať ho do vyšetrovacej väzby.

15. októbra 2010 - Hlinikáreň MAL v západomaďarskej Ajke, ktorej odkalisko spôsobilo ekologickú katastrofu v regióne, obnovila výrobu.

20. októbra 2010 – Právny zástupca obetí úniku červeného kalu z odkaliska pri Ajke György Magyar začal v Budapešti rokovať so zástupcami hlinikárenskej spoločnosti MAL o mimosúdnom vyrovnaní. Podľa Magyara odškodnenie vo výške poldruha miliardy forintov (5,47 milióna eur), ktoré ponúkol šéf spoločnosti Lajos Tolnay, bude stačiť iba na pokrytie škôd obcí Devecser, Kolontár a Somlóvásárhely.

5. novembra 2010 – V Györi zomrela desiata obeť ekologickej katastrofy, ktorá sa stala začiatkom októbra v západomaďarskej Ajke. Starší muž podľahol popáleninám takmer dvoch tretín povrchu svojho tela.

9. novembra 2010 – Takmer po dvoch mesiacoch bude môcť opustiť nemocnicu v Györi posledný pacient, ktorý utrpel zranenia pri októbrovom úniku kalu z hlinikárne pri Ajke. Podľa riaditeľa župnej nemocnice v Györi Jánosa Tamása Lászlóa išlo o ženu, ktorá sa podrobila plastickej operácii.

14. septembra 2011 – Hlinikáreň MAL v maďarskej Ajke musí kvôli tragickej katastrofe zaplatiť pokutu za hospodárenie s odpadom vo výške 135,14 miliardy forintov (3,87 miliardy eur). Do prostredia uniklo celkom 1,876 milióna ton odpadu; išlo o najrozsiahlejšie znečistenie životného prostredia v histórii krajiny.

27. septembra 2011 – V súvislosti s tragickou ekologickou katastrofou pri Ajke podozrieval maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) už dovedna desať ľudí.

25. septembra 2012 - V maďarskom meste Veszprém sa začal súdny proces v prípade úniku jedovatého červeného kalu. Podľa obžaloby vedenie hlinikárne v meste Ajka patriacej spoločnosti MAL nieslo zodpovednosť za tragédiu, ktorá sa stala 4. októbra 2010. Prokuratúra ešte v januári žiadala pre všetkých obvinených nepodmienečný trest odňatia slobody a zároveň skonštatovala niekoľko zlyhaní zo strany spoločnosti MAL.

4. februára 2013 - Zmena v zložení senátu na Veszprémskom tribunáli, ktorý pojednával kauzu smrtiaceho úniku červeného kalu z hlinikárne pri Ajke v roku 2010, si vyžiadala pojednávanie prípadu odznova. Predsedníčka senátu Györgyi Szabóová oznámila, že sa jeden člen senátu zmenil a ak by bol súd pokračoval v pojednávaní, tak by celý proces bol neplatný.

28. januára 2016 - V kauze tragického úniku toxického červeného kalu z odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke z roku 2010 súd na prvom stupni všetkých 15 obvinených zbavil viny. Prokuratúra obžalovala 15 zamestnancov hlinikárne vrátane jej generálneho riaditeľa. Boli obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami, ako aj z ďalších trestných činov. V procese, ktorý sa začal 25. septembra 2012, vypovedalo 232 poškodených a 132 svedkov.

6. februára 2017 - Zrušenie platnosti verdiktu prvostupňového súdu a nový súdny proces v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke nariadil odvolací súd v Györi. Prvostupňový súd vo Veszpréme zbavil viny všetkých 15 obvinených osôb. V zdôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bola strata stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze. Prokurátor sa proti verdiktu prvostupňového súdu odvolal.

11. novembra 2017 - Súd v maďarskom Veszpréme začal obnovený súdny proces v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke v roku 2010.