Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V kauze zrážky lodí sa objavila otázka spôsobilosti kapitána lode

Na archívnej snímke žeriav vyťahuje vrak potopenej výletnej lode Hableány pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti 11. júna 2019. Foto: TASR/AP

Z doterajších výsledkov vyšetrovania a výpovedí svedkov podľa neho vyplýva, že kapitán okrem ukrajinského jazyka ovládal iné jazyky iba veľmi slabo.

Budapešť 3. júla (TASR) - Je nevyhnutné, aby sa preverila spôsobilosť ukrajinského kapitána výletnej lode Viking Sigyn, ktorá 29. mája zavinila tragickú zrážku s maďarskou vyhliadkovou loďou Hableány. Pre denník Magyar Nemzet to v stredu vyhlásil Zsolt Sógor, právny zástupca spoločnosti Panoráma Deck Kft., ktorá prevádzkovala vyhliadkovú loď.

Z doterajších výsledkov vyšetrovania a výpovedí svedkov podľa neho vyplýva, že kapitán okrem ukrajinského jazyka ovládal iné jazyky iba veľmi slabo. To podľa Sógora spochybňuje kapitánovu spôsobilosť na získanie medzinárodného oprávnenia pre riečnu plavbu.

"Ide o záležitosť, ktorá je dôležitá aj z pohľadu vymáhania náhrady škôd veľkého rozsahu. Zodpovednosť v tomto prípade nesie nórska spoločnosť Viking River Cruises, ktorá kapitána zamestnala," dodal Sógor.

Nezvestní po nehode sú ešte stále dvaja Kórejčania, po ktorých intenzívne pátrajú na úseku Dunaja od budapeštianskeho Margitinho mosta až po južné hranice Maďarska.

Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta po zrážke s výletnou loďou Viking Sigyn je zatiaľ 26 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)