Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Kazachstane pri hraniciach s Ruskom zadržali ľudí pre separatizmus

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Traja zadržaní podľa prokuratúry čelia obvineniam zo snáh o narušenie územnej celistvosti krajiny i ďalších trestných činov.

Astana 21. apríla (TASR) - V oblasti na severe Kazachstanu hraničiacej s Ruskom zadržali tri osoby podozrivé zo separatizmu, oznámila v piatok tamojšia prokuratúra. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Zadržaní podľa prokuratúry čelia obvineniam zo snáh o narušenie územnej celistvosti krajiny i ďalších trestných činov. Členovia skupiny známej pod názvom Ľudová rada boli zatknutí ešte v utorok a umiestnení do vyšetrovacej väzby na dva mesiace.

Kazašská polícia koncom marca začala vyšetrovanie po tom, čo sa objavil videozáznam, na ktorom skupina aktivistov z mesta Petropavlovsk vyhlasuje, že neuznávajú autoritu štátu Kazachstan. Vyzývajú tiež na opätovné zriadenie Kazašskej sovietskej socialistickej republiky (KSSR), čo je predchádzajúci názov tejto krajiny z čias, keď bola súčasťou komunistického Sovietskeho zväzu.

Petropavlovsk je mesto s približne 200.000 obyvateľmi, väčšinu ktorých tvoria etnickí Rusi, spresňuje AFP. Nachádza sa na severe Kazachstanu v blízkosti hraníc s Ruskom.

Ruská vojenská invázia na Ukrajinu oživila obavy súvisiace so separatistickým hnutím v Kazachstane, kde žije početná ruská menšina.

Táto stredoázijská krajina má najdlhšiu pozemnú hranicu s Ruskom. Prijala na svoje územie ruských dezertérov utekajúcich pred mobilizáciou do vojny na Ukrajine a opakovane vyzýva na diplomatické riešenie tohto konfliktu.

Ruskí štátni propagandisti opakovane naznačujú, že severný Kazachstan by sa mohol stať ďalším terčom expanzívnych ambícií Kremľa.