Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Kazachstane zadržali šesť islamistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jeden z islamistov sa pri zadržaní odpálil.

Astana 30. júna (TASR) - Predseda Výboru štátnej bezpečnosti Kazašskej republiky (KNB RK) Vladimir Žumakanov informoval dnes o zadržaní šiestich radikálnych islamistov, ktorí plánovali teroristický útok v Karagandskej oblasti. Informovali o tom agentúry TASS a RIA Novosti.

"Zadržaní patria k salafistickému hnutiu. Všetci sú miestni obyvatelia, občania Kazachstanu," povedal Žumakanov. Dodal, že zatýkanie nesúvisí s nedávnym útokom militantov v meste Aktobe.

KNB v stredu informoval, že v meste Balchaš a dedine Guľšat v strednej časti Karagandskej oblasti prekazili aktivity radikálnej skupiny, ktorá plánovala teroristický útok s použitím improvizovaných výbušných zariadení. Špeciálna operácia sa konala 26. júna. Jeden z islamistov sa pri zadržaní odpálil, a to v dedine Guľšat, uviedol KNB.

Islamisti zaútočili 5. júna v Aktobe na dva obchody so zbraňami a kasárne Národnej gardy. Zahynulo osem ľudí vrátane troch vojakov; desiatky ďalších utrpeli zranenia.

KNB neskôr oznámil, že bezpečnostné sily zabili 18 útočníkov a deviatich zadržali. Kazašský minister vnútra Kalmuchanbet Kasimov následne uviedol, že títo teroristi dostávali inštrukcie z územia Sýrie.

Podľa pozorovateľov možno posledný vývoj v Kazachstane interpretovať aj ako pokus o "vyhodenie Eurázie do vzduchu z Kazachstanu". Podľa RIA Novosti sú udalosti posledných dní "opakovaním scenára z Líbye z roku 2011 - len, na rozdiel od tejto severoafrickej krajiny, neúspešným".