Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Kemerove zastavili búranie požiarom zničeného nákupného centra

Na archívnej snímke dym stúpa z budovy nákupného centra, ktorú zachvátil požiar v sibírskom meste Kemerovo, 3 000 km východne od Moskvy. Foto: TASR/AP

Demontáž a búranie sa mali v stredu začať na základe žiadosti príbuzných obetí požiaru a obyvateľov regiónu.

Moskva 16. mája (TASR) - Na stredu naplánované búranie nákupno-zábavného centra Zimná višňa v Kemerove v sibírskej časti Ruska pozastavili po zásahu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SK RF), podľa ktorého je tento požiarom zničený objekt stále dôležitým dôkazom pri vyšetrovaní.

Informovala o tom v stredu rozhlasová stanica Echo Moskvy s tým, že stavební robotníci stihli z budovy odstrániť len niekoľko bilbordov a časť obkladu vonkajšieho múru.

Demontáž a búranie sa mali v stredu začať na základe žiadosti príbuzných obetí požiaru a obyvateľov regiónu, vysvetlil gubernátor Kemerovskej oblasti Sergej Civiľov, ktorý prisľúbil, že do 1. septembra na tomto mieste vznikne park s námestím.

Zámery úradov Kemerovskej oblasti však pozastavil SK RF. Ten zatiaľ budovu nákupno-zábavného centra nevyradil zo zoznamu materiálnych dôkazov pri vyšetrovaní požiaru, ktorý si vyžiadal 64 obetí - 41 detí a 23 dospelých.

Okrem toho sa nájomcovia prevádzok v obchodnom centre obrátili na úrady Kemerovskej oblasti, aby sa stavba nebúrala. Majitelia komplexu zasa majú záujem predať ho Kemerovskej oblasti za trhovú cenu. Odhaduje sa, že objekt by teraz stál viac ako miliardu rubľov.

Požiar v kemerovskom centre Zimná višňa vypukol 25. marca. Za následok mal okrem iného aj demisiu gubernátora Kemerovskej oblasti Amana Tulejeva. Medzičasom bol však Tulejev zvolený za predsedu oblastnej rady ľudových poslancov.