Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Prežila nedávnu streľbu v Toronte,osud si ju počkal v denverskom kine

Blogerka Jessica Ghawiová Foto: youtube.com

Športová blogerka Jessica Ghawiová je jednou z dvánastich obetí piatkovej streľby v Denveri.

Aurora 21. júla (TASR) - Obeťou piatkovej nočnej streľby v kine na predmestí amerického Denveru sa stala aj športová blogerka, ktorá v júni prežila podobnú drámu v nákupnom centre v kanadskom Toronte.

Jessica Ghawiová, ktorá vystupovala pod pseudonymom Jessica Redfieldová, na svojom blogu nedávno opisovala, ako iba o vlások unikla smrti v Toronte. Iba niekoľko minút pred streľbou sa nachádzala v reštauračnej zóne nákupného centra, keď ju zrazu premohol čudný pocit a prinútil ju odísť.

"Keby som nebola išla preč, bola by som sa ocitla uprostred paľby," napísala.

Jej šiesty zmysel však zlyhal v piatok v noci. Polnočnú premiéru filmu o Batmanovi očakávala s nadšením.

"Dnes večer to neuvidíš?" pýtala sa vo svojom predposlednom tweete jedného z priateľov. "Lúzer."

Zvyšok príbehu z kina popísal na svojom blogu jej brat Jordan Ghawi. Informácie mu poskytol sestrin priateľ Brent Lowak, ktorý s ňou bol v kine.

Lowak a Jessica sedeli v strede sály, keď zrazu neďaleko nich dopadlo niečo syčiace. Bola to pravdepodobne nádoba so slzotvorným plynom, ktorú tam hodil podozrivý James Holmes. Jessica ešte stihla povedať Lowakovi, aby zavolal tiesňovú linku 911, no vtom ju útočník postrelil do nohy. Lowak jej chcel pomôcť, no vzápätí sám utŕžil ranu.

"Kým sa jej Brent stále snažil poskytnúť prvú pomoc, všimol si, že Jessica už nekričí. Poradili mu, aby Jessicu prezrel. Na jej hlave našiel niečo, čo vyzeralo ako strelná rana," napísal Jordan Ghawi. Zranenie bolo smrteľné.



Medzi zranenými v Denveri aj vojaci, jeden námorník je nezvestný

Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že pri dnešnej nočnej streľbe v kine na predmestí Denveru boli zranení traja členovia ozbrojených síl. Jeden príslušník námorníctva je nezvestný.

Zranení boli dvaja členovia vzdušných síl a jeden námorník. Obe zložky ozbrojených síl podľa ministerstva spolupracujú s rodinami zranených vojakov.

Pentagon ďalej potvrdil, že pravdepodobný páchateľ James Holmes nie je a ani v minulosti nebol príslušníkom amerických ozbrojených síl.

Nálože v strelcovom byte sú príliš nebezpečné, treba použiť robota

Na archívnej snímke 24-ročný doktorant neurológie na University of Colorado James Holmes, ktorý podľa polície v noci na 20.júla 2012 zastrelil v kine v Aurore 12 ľudí a postrelil 59.
Foto: TASR/AP
Byt Jamesa Holmesa, ktorý je podozrivý z piatkového masakra v kine na predmestí Denveru, bol tak preplnený nastrašenými výbušninami, že policajní experti usúdili, že ich na mieste nemôžu bezpečne zneškodniť. Agentúre Reuters to povedal policajný zdroj.

Polícia teraz plánuje odpáliť nálože pomocou robota. K tomu však v priebehu najbližších hodín zrejme nedôjde. Pred odpálením náloží musia najprv uzatvoriť dopravu v priľahlých uliciach. A to napriek tomu, že sa neočakávajú silné výbuchy. Policajti už evakuovali panelák, v ktorom sa byt nachádza, ako aj okolité budovy.

Podľa iného policajného zdroja mal Holmes v byte nastavené zvukové zariadenie s časovým spúšťačom. Uprostred noci sa totiž z neho ozvala hlasná hudba.

"Bol tam časový spínač. Začalo to hlasno hrať. Očividným cieľom bolo vyprovokovať ľudí, aby sa sťažovali na hluk. Vošli by dnu a spustili nástražné výbušné systémy," povedal zdroj.


Združenie majiteľov kín preveruje bezpečnostné opatrenia

Americké združenie majiteľov kín (NATO) v piatok v Los Angeles oznámilo, že jeho členovia preverujú bezpečnostné postupy a opatrenia po dnešnej tragickej streľbe v kine na predmestí Denveru v štáte Colorado.

"V mene všetkých členov a pracovníkov Amerického združenia majiteľov kín vyhlasujeme, že naše srdcia a modlitby sú s obeťami tohto odporného činu a s ich rodinami. Sme vďační za rýchlu a účinnú reakciu polície a pohotovostných služieb," uviedlo združenie vo vyhlásení.

"Bezpečnosť návštevníkov je a vždy bude prioritou majiteľov kín. Členovia NATO úzko spolupracujú s miestnymi policajnými a justičnými orgánmi a preverujú súčasné bezpečnostné opatrenia," dodalo združenie.

Strelec v plynovej maske a nepriestrelnej veste zabil 12 ľudí na dnešnej nočnej premiére nového filmu o Batmanovi s názvom "Návrat Temného rytiera", keď hodil medzi ľudí v plnej kinosále nádobu s plynom a potom spustil do návštevníkov streľbu. Zranenia utrpelo ďalších 59 ľudí.