Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Kirgizsku sa rozpadla koalícia, prezident odvolal vládu

Kirgizský prezident Almazbek Atambajev, archívne foto Foto: TASR/AP

Odvolanie vlády súvisí s rozpadom vládnej koalície v parlamente. Koalíciu vytvorili štyri frakcie politických strán, ktoré koaličnú dohodu podpísali 2. novembra 2015.

Biškek 26. októbra (TASR) - Kirgizský prezident Almazbek Atambajev dnes podpisom svojho výnosu odvolal vládu tejto stredoázijskej republiky. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na prezidentskú tlačovú službu.

Odvolanie vlády súvisí s rozpadom vládnej koalície v parlamente. Koalíciu vytvorili štyri frakcie politických strán, ktoré koaličnú dohodu podpísali 2. novembra 2015.

Prezident zároveň požiadal členov súčasnej vlády, aby plnili svoje funkcie až do vymenovania nového vládneho kabinetu. V súlade s ústavou prezident musí teraz do troch dní poveriť niektorú z parlamentných strán, aby sa pokúsila vytvoriť novú koalíciu.

Predseda parlamentu Čynybaj Tursunbekov dnes oficiálne informoval o rozpustení väčšinovej koalície, ktorú v pondelok opustila prezidentova Sociálnodemokratická strana Kirgizska (SDPK). Predseda jej poslaneckého klubu Isa Omurkulov pred novinármi vysvetlil, že jeho strana je "politicky nekompatibilná" s dvoma inými členmi koalície - socialistami zo strany Ata-Meken a stranou Pokrok.

Rozloženie síl v kirgizskom parlamente je také, že na vytvorenie parlamentnej väčšiny stačí, aby sa na spolupráci dohodli lídri dvoch silných parlamentných strán. Politológovia však tento scenár považujú za málo pravdepodobný.