Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

V. Klaus: Priamu voľbu prezidenta v ČR za prínos nepovažujem

Český prezident Václav Klaus Foto: TASR/Michal Svítok

Prvé priame voľby českého prezidenta sa majú konať v dňoch 11.-12. januára budúceho roka. Avšak tento termín ešte nemusí byť celkom istý.

Praha 10. decembra (TASR) – Česká hlava štátu Václav Klaus nepovažuje priamu voľbu prezidenta v jeho krajine v žiadnom prípade za prínos. Myslí si totiž, že o ňom nebudú rozhodovať občania, ale si ho vyberú médiá.

"To je svet, ktorý považujem za nešťastný a zhubný," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí so svojím slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom. Ten je na dvojdňovej oficiálnej návšteve v ČR.

Pomery označil za prívetivejšie na Slovensku, kde si ľudia priamo volia hlavu štátu od roku 1999.

Gašparovič, ktorý podobne ako Klaus zastáva túto pozíciu druhé, a tým pádom aj posledné funkčné obdobie, s ním súhlasil na 50 percent. "Novinári dokážu ovplyvniť verejnú mienku a to nielen pozitívne, ale aj negatívne," podčiarkol. Podľa neho si však občan zvolí toho, koho dobre pozná a nemôžu mu ho znepriateliť ani negatívne články. Pripustil však, že pri rozhodovaní v prvom funkčnom období môžu výber ľudí ovplyvniť médiá. V prípade, že kandiduje aj v druhom funkčnom období, tak tam už napriek maximálnej snahe novinárov, rozhoduje to, ako sa prezident päť rokov správal a čo pozitívne vykonal.



Prvé priame voľby českého prezidenta sa majú konať v dňoch 11.-12. januára budúceho roka. Avšak tento termín ešte nemusí byť celkom istý. Najvyšší správny súd ČR totiž rozhoduje o sťažnosti senátora Tomia Okamuru, ekonóma Vladimíra Dlouhého a predsedníčky strany Suverenita Jany Bobošíkovej, ktorých ministerstvo vnútra po kontrole podpisových hárkov vyradilo z boja o Hrad. Súd rozhodne v poslednom možnom termíne, 13. decembra.

Vyradení kandidáti sa následne môžu odvolať na Ústavný súd a ten nemá stanovenú žiadnu lehotu, do ktorej musí vyniesť rozhodnutie.