Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

V Kogelo, odkiaľ pochádzajú Obamovi predkovia, rátajú s dlhou nocou

Nevlastná stará matka amerického prezidenta Baracka Obamu , Sarah Obamová (v strede) , sa vracia do svojho domu po rozhovore s médiami v dedine Kogelo na západe Kene. Foto: TASR/AP

Podľa novinárov, ktorí sú už v Kogele, sa tam za uplynulé štyri roky všeličo zmenilo.

Kogelo 6. novembra (TASR) - Na dlhé ponocovanie sa dnes chystajú obyvatelia kenskej obce Kogelo, z ktorej pochádzajú predkovia Baracka Obamu. Celá rodina bude v prvý novembrový utorok sledovať s napätím dianie za Atlantickým oceánom - spoločne pred televízorom.

Do obce, ktorá zažila rozmach už po prezidentských voľbách v USA pred štyrmi rokmi a Obamovom triumfe v nich, vrátane pripojenia k energetickej sieti, zamierili tentoraz novinári z celého sveta. Neodradil ich ani fakt, že Kogelo leží na západe Kene, ukryté v hornatej oblasti neďaleko Viktóriinho jazera. Domáci sa snažili na významný deň pripraviť a tak ponúkajú aj možnosť sledovať priebeh amerických prezidentských volieb na megaobrazovke v Kogelo Village Resort.

Ďalšia obrazovka ponúkne zábery zo zámoria v neďalekej základnej škole, ktorá od návštevy Baracka Obamu v roku 2006 nesie jeho meno. Práve sem budú mať bezplatní prístup všetci miestni občania.

Podľa novinárov, ktorí sú už v Kogele, sa tam za uplynulé štyri roky všeličo zmenilo. V roku 2008 bol problém dostať teplé jedlo v miestnych stánkoch, elektrický prúd pre sledovanie televízneho vysielania pochádzal z generátora, používanie internetu narážalo ešte na nemalé problémy a sprevádzali ho výpadky, aj keď v hoteli nechýbala kábelová televízia.

Aj miestni občania vnímajú zmeny a poukazujú okrem iného na fakt, že sa zlepšila aj bezpečnostná situácia v oblasti a že v obci jestvuje policajný okrsok, nehovoriac o pokroku v zásobovaní elektrickou energiou a vodou.

V Kogele zatiaľ čakajú na väčší záujem turistov. Hotel otvorený pred rokom zatiaľ slúži hlavne ako dejisko seminárov a miesto, ktoré na prenocovanie využívajú zamestnanci mimovládnych organizácií a účastníci školských výletov.