Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Kolíne nad Rýnom evakuujú pre nález bomby z vojny asi 8000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - KR PZ v Prešove

Leteckú bombu objavili západne od centra mesta - vo štvrti Braunsfeld. Preventívna evakuácia sa vzťahuje na ľudí bývajúcich v okruhu 500 metrov.

Kolín nad Rýnom 14. decembra (TASR) - Evakuáciu asi 8000 ľudí si v piatok nemeckom v Kolíne nad Rýnom vynútilo plánované zneškodnenie 500-kilogramovej leteckej bomby z druhej svetovej vojny. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom informovala agentúra DPA.

Leteckú bombu objavili západne od centra mesta - vo štvrti Braunsfeld. Preventívna evakuácia sa vzťahuje na ľudí bývajúcich v okruhu 500 metrov. Bombu by mali pyrotechnici podľa vedenia mesta zneškodniť čo najskôr.

Úrady nad evakuovanou oblasťou uzavreli vzdušný priestor. Pozastavená bola aj miestna železničná a autobusová doprava.

Letecké bomby, ktoré boli zhadzované na Nemecko v posledných štádiách vojny, ale nevybuchli, sú na území krajiny častým nálezom a zvyčajne si vyžadujú rozsiahle evakuácie obytných štvrtí.

V samotnom Kolíne nad Rýnom zneškodnili pyrotechnici nevybuchnutú bombu aj koncom novembra. Preventívna evakuácia sa vtedy vzťahovala na približne 10.000 ľudí bývajúcich v okruhu jedného kilometra od miesta nálezu.