Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Kolumbii zmizli dvaja ďalší novinári

Ilustrčné foto Foto: TASR/AP

Hernándezová, ktorá má aj kolumbijské občianstvo, je dlhoročnou korešpondentkou španielskeho denníka El Mundo a píše aj pre kolumbijský denník El Tiempo.

Bogota 25. mája (TASR) - Dvaja novinári zmizli v kolumbijskom regióne, kde prebieha masívne pátranie po prominentnej španielskej novinárke Salud Hernándezovej. Informoval o tom v utorok kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Novinári kolumbijskej stanice RCN boli súčasťou skupiny novinárov, ktorá sa vybrala do severovýchodného regiónu Catatumbo v provincii Norte de Santander pri hraniciach s Venezuelou, aby pokrývali pátranie po Hernándezovej.

Úrady uviedli, že skupinu v pondelok na krátky čas zadržali neznámi ozbrojenci. Novinári z miestneho média Caracol a španielskej tlačovej agentúry EFE sa bezpečne vrátili do mesta El Tarra. O svojich dvoch kolegoch z RCN však nemajú žiadne informácie.

Úrady zatiaľ nepotvrdili, či sa Hernándezová stala obeťou únosu. Zmizla cez víkend v regióne Catatumbo, v ktorom operujú ľavicoví povstalci a priekupníci drog.

Hernándezová, ktorá má aj kolumbijské občianstvo, je dlhoročnou korešpondentkou španielskeho denníka El Mundo a píše aj pre kolumbijský denník El Tiempo. Naposledy komunikovala so svojimi nadriadenými v piatok.

Podľa riaditeľa denníka El Tiempo Roberta Pomba Hernándezová oznámila, že navštívila mesto El Tarra, aby zaznamenala protesty v súvislosti so zmiznutím dvoch miestnych robotníkov. Svedkovia tvrdili, že ju naposledy videli v sobotu v prítomnosti neznámeho muža.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vyslal do regiónu elitnú jednotku, ktorá sa zameriava na únoscov.

V oblasti pôsobia dve hlavné povstalecké skupiny - Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) a Národná oslobodzovacia armáda (ELN), ale aj zvyšky Ľudovej oslobodzovacej armády (EPL).

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo v pondelok povedal, že hoci únos nebol zatiaľ potvrdený, "všetko naznačuje tomu", že za zmiznutím novinárky je ELN, ktorá má viac decentralizovanú veliteľskú štruktúru než oveľa väčšie FARC.