Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Kórei objavili prvý filmový záznam vojnových sexuálnych otrokýň

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa odhadov juhokórejských aktivistov bolo 200.000 žien nútených pracovať v nevestincoch slúžiacich japonskej armáde.

Soul 11. júla (TASR) - Južná Kórea zverejnila podľa vlastného vyjadrenia prvý známy filmový záznam "utešiteliek" - žien, ktoré boli počas druhej svetovej vojny nútené pracovať ako sexuálne otrokyne pre japonských vojakov. Informovala o tom v pondelok spravodajská stanica BBC.

Záznam, ktorý vyhotovili príslušníci amerických síl v Číne, objavili vládou sponzorovaní bádatelia v archívoch Národnej univerzity v Soule (SNU). Tento 18-sekundový klip zobrazuje niekoľko žien rozprávajúcich sa s čínskym vojakom.

Podľa odhadov juhokórejských aktivistov bolo 200.000 žien nútených pracovať v nevestincoch slúžiacich japonskej armáde. Predpokladá sa, že "utešiteľky" pochádzali z Kórey, Číny, Taiwanu, Indonézie a Filipín.

Až dosiaľ však jediným dokumentom tohto sexuálneho otroctva boli fotografie a výpovede obetí. Výskumný tím tvrdí, že predmetný záznam vznikol v čínskej provincii Jün-nan, ktorá bola v tom čase okupovaná Japoncami.

Sedem žien na zázname prepustili na slobodu v roku 1944. Vojak, ktorý sa s nimi rozprával, bol identifikovaný ako príslušník spojených čínsko-amerických síl, uvádza britské médium.

Táto záležitosť dlhodobo narušuje vzťahy medzi Južnou Kóreou a Japonskom. V roku 2015 obe krajiny dosiahli dohodu, na základe ktorej sa Tokio oficiálne ospravedlnilo a súhlasilo, že obetiam vyplatí odškodné vo výške 8,3 milióna dolárov.

V januári tohto roka Japonsko dočasne stiahlo svojho veľvyslanca z Južnej Kórey pre inštalovanie súsošia "utešiteliek" pred japonským konzulátom v meste Pusan. Podobné dielo umiestnili aj pred japonský konzulát v Soule.

Južná Kórea chce v Soule otvoriť i múzeum venované pamiatke vojnových sexuálnych otrokýň, vyhlásila dnes juhokórejská vláda. Termín otvorenia a to, aké materiály v ňom budú vystavované, však činitelia nespresnili.