Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V korupčnej kauze Qatargate vypočúvajú talianskeho europoslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Korupčný škandál Qatargate otriasol Európskym parlamentom a prinútil Brusel urýchliť reformy zamerané na obmedzenie vonkajšieho vplyvu.

Brusel 20. júna (TASR) - Belgická prokuratúra v utorok pokračovala vo vypočúvaní talianskeho poslanca Európskeho parlamentu Andreu Cozzolina podozrivého z účasti na údajnej úplatkárskej schéme zahŕňajúcej Katar a Maroko, ktorej cieľom bolo ovplyvniť rozhodnutia europarlamentu.

Podľa agentúry AFP o tom v utorok informovala belgická prokuratúra. Jej hovorca Eric Van Duyse spresnil, že 60-ročný Cozzolino pricestoval do Belgicka v pondelok a hneď v ten deň sa podrobil krátkemu výsluchu. Na základe výsluchov následne vyšetrujúci sudca rozhodne, či Cozzolina obviní. Poslanec popiera, že by akokoľvek pochybil.

Korupčný škandál Qatargate otriasol Európskym parlamentom a prinútil Brusel urýchliť reformy zamerané na obmedzenie vonkajšieho vplyvu.

Škandál vypukol v decembri, keď belgická polícia zadržala niekoľko politických predstaviteľov a počas série razií objavila viac ako 1,5 milióna eur v hotovosti.

Katar aj Maroko popierajú, že by sa akokoľvek podieľali na korupčných praktikách.

Vyšetrovanie belgickými orgánmi činnými v trestnom konaní bolo v pondelok poznačené rozhodnutím o výmene kľúčového sudcu, ktorý prípad dozoroval, dodala AFP.

Michel Claise bol z prípadu stiahnutý pre možný konflikt záujmov. Belgické médiá informovali, že dôvodom jeho odvolania z prípadu boli obchodné väzby medzi Claiseovým synom a synom poslanca Európskeho parlamentu, ktorého meno sa objavilo v tomto vyšetrovaní.

Belgická federálna prokuratúra uviedla, že ukončenie vyšetrovania prípadu očakáva do konca roka.