Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V korupčnom procese v Ríme usvedčili vyše 40 osôb

Ilustračné foto Foto: TASR

Nikoho z obžalovaných sa však nepodarilo usvedčiť zo spolčenia na mafiánsky spôsob, čo je významným úderom pre prokuratúru.

Rím 20. júla (TASR) - Súd v Ríme uznal dnes za vinných vyše 40 osôb, ktoré boli obvinené z členstva v zločineckej skupine využívajúcej systém provízií a zastrašovania na získanie verejných zákaziek v talianskej metropole. Nikoho z obžalovaných sa však nepodarilo usvedčiť zo spolčenia na mafiánsky spôsob, čo je významným úderom pre prokuratúru.

V rozsiahlej korupčnej kauze, známej ako "Mafia Capitale", bolo postavených pred súd celkove 46 regionálnych politikov, podnikateľov a sprostredkovateľov, ktorí si údajne v Ríme dlhodobo udržiavali kontrolu nad verejnými službami, ako je odvoz odpadu, údržba parkov či zabezpečenie ubytovania pre utečencov. Najvyšší trest - 20 rokov odňatia slobody - si má odpykať údajný vodca rímskeho podsvetia Massimo Carminati, charakterizovaný agentúrou DPA ako "jednooký bývalý neofašistický terorista".

Predmetné obvinenia sa týkajú obdobia pred nástupom terajšej starostky Ríma Virginie Raggiovej, ktorá bola prítomná pri vynášaní rozsudkov. Tie sú zatiaľ neprávoplatné a obžalovaní sa môžu proti nim odvolať.

Aktivity siete mali prekvitať počas mandátu bývalého rímskeho starostu Gianniho Alemanna. Gangstri v súčinnosti s miestnymi politikmi údajne odčerpávali finančné zdroje určené na sociálnu pomoc pre migrantov, ako aj na komunálne služby v Ríme a okolitom regióne Lazio.