Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V korupčnom škandále zatkli aj exministra energetiky Venezuely

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Zatknutie potvrdil venezuelský minister spravodlivosti Tarek William Saab.

Caracas 9. apríla (TASR) - Venezuelské úrady zatkli bývalého ministra energetiky Tarecka El Aissamiho, ktorý je zapletený do korupčnej aféry štátnej ropnej spoločnosti Petróleos de Venezuela (PDVSA), informuje TASR podľa agentúry AFP a webovej stránky denníka El Tiempo.

Zatknutie potvrdil venezuelský minister spravodlivosti Tarek William Saab, podľa ktorého sa podarilo odhaliť priamu účasť exministra v korupčnej schéme. Oficiálne obvinenia majú byť oznámené v najbližších hodinách.

Zadržaný bol podľa Saaba aj Simón Alejander Zerpa, bývalý minister hospodárstva a financií a podnikateľ José López, obvinený z prania špinavých peňazí.

Úrady už vlani v marci začali vyšetrovanie a zadržali desiatky osôb v prípade sprenevery najmenej 21 miliónov dolárov. Saab pripomenul, že počas vyšetrovania sa podarilo rozložiť sieť úradníkov, ktorí využívali svoje funkcie na nezákonné ropné operácie.

El Aissami bol spolupracovníkom prezidenta Nicolása Madura a v rokoch 2017 a 2018 bol jeho viceprezidentom. Ministrom energetiky bol od apríla 2020 a odstúpil vlani v marci pre vyšetrovanie tohto škandálu.

Vo väzbe je zhruba 60 osôb vrátane predstaviteľov úradov či ropných spoločností. Viacerí experti Madura obviňujú, že vyšetrovanie využíva ako zámienku na politické čistky.