Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

V Kosove sa začalo historicky druhé sčítanie obyvateľstva

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Priština pripravované sčítanie doteraz opakovane odkladala. Kosovská štatistická agentúra (ASK) uskutočnila len jedno v roku 2011, ktoré však kosovskí Srbi bojkotovali.

Priština 5. apríla (TASR) - V piatok sa v Kosove začalo sčítanie obyvateľstva po viac ako desiatich rokoch. Prebieha v atmosfére napätia s etnickou srbskou menšinou a neistotou, či sa Srbi zapoja do sčítania, píše TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Sčítanie obyvateľstva je v mnohých balkánskych krajinách chúlostivou záležitosťou, keďže stúpajúca pôrodnosť, masová migrácia a etnické napätie komplikujú získanie presných údajov o počte a zložení obyvateľstva.

Priština pripravované sčítanie doteraz opakovane odkladala. Kosovská štatistická agentúra (ASK) uskutočnila len jedno v roku 2011, ktoré však kosovskí Srbi bojkotovali. Podľa týchto údajov žilo v Kosove 1,8 milióna ľudí.

Predstavitelia ASK dúfajú, že súčasné sčítanie sa dokončí do šiestich týždňov a očakávajú aj účasť srbskej komunity. "ASK zabezpečila školenie pre srbských kontrolórov a sčítacích komisárov, ako to urobila aj pre ostatné komunity," povedal kosovský úradník.

Vzťahy medzi vládou v Prištine a kosovskými etnickými Srbmi zostávajú napäté po zákaze používania srbskej meny - dinára - v Kosove začiatkom tohto roka. Jedinou zákonnou menou sa vtedy stalo euro.

Tento krok vyvolal hnev aj v Belehrade, ktorý neuznáva suverenitu Kosova a považuje ho za súčasť svojho územia. Naďalej tiež financuje paralelný systém zdravotníctva, vzdelávania a sociálneho zabezpečenia pre tamojších etnických Srbov.

Srbský prezident Aleksandar Vučič pravidelne kritizuje vládu v Prištine za celý rad opatrení, ktoré podľa neho vyvolali útek etnických Srbov z Kosova, čím sa početnosť tejto komunity drasticky znížila.

Vedúci predstavitelia kosovských Srbov ani vláda v Belehrade oficiálne neoznámili, či sa táto zhruba stotisícová komunita zúčastní na avizovanom sčítaní ľudu.

Nevraživosť medzi Kosovom a Srbskom pretrváva od vojny medzi srbskou armádou a etnickými albánskymi povstalcami koncom 90. rokov 20. storočia, ktorá si vyžiadala vojenský zásah NATO proti Belehradu. Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť, ktorú však Srbsko ani ďalšie krajiny vrátane Ruska a Číny doteraz neuznali.

Kosovo je obývané prevažne etnickými Albáncami, etnickí Srbi majú prevahu v severných častiach územia pri hraniciach so Srbskom.

Západné mocnosti vyvíjajú na obe strany tlak, aby rokovali o normalizácii vzájomných vzťahov - Európska únia to stanovila ako podmienku pre vstup oboch krajín do EÚ.