Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V kosovskej Prištine zasvätili katedrálu svätej Matke Tereze

Matka Tereza Foto: TASR/AP Photo

Svätostánok sa stane sídlom najvyššieho katolíckeho duchovného v Kosove, kde žije 90 percent moslimov.

Priština 6. septembra (TASR) - Rímskokatolícku katedrálu v kosovskej metropole Priština zasvätili dnes svätej Matke Tereze z Kalkaty. Na slávnostnom obrade sa popri stovkách ľudí zúčastnil i kosovský prezident Hashim Thaci, ako aj náboženskí predstavitelia z Kosova a Albánska.

Informuje o tom spravodajská stanica Fox News.

Katedrálu s dvoma 70-metrovými vežami postavili v roku 2010. Miestni veriaci dlho dúfali, že kostol bude zasvätený tejto rehoľnej sestre, ktorá venovala svoj život chudobným. Svätostánok sa stane sídlom najvyššieho katolíckeho duchovného v Kosove, kde žije 90 percent moslimov.

Vysviacka katedrály pripadla na 20. výročie úmrtia Matky Terezy, ktorú pápež František vlani vyhlásil za svätú. Matka Tereza, vlastným menom Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, sa narodila v roku 1910 v Skopje, ktoré vtedy patrilo Osmanskej ríši. Bola však etnicky albánskeho pôvodu.

Väčšinu svojho života prežila v Indii. Bola zakladateľkou a prvou predstavenou rehoľného rádu Kongregácia misionárok lásky, ktorý sa stará o chorých na AIDS, lepru a tuberkulózu a spravuje tiež sieť sirotincov a škôl. V roku 1979 jej udelili Nobelovu cenu za mier. Zomrela 5. septembra 1997 vo veku 87 rokov.