Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Kuvajte protestovali tisíce občanov proti stagnácii krajiny

Demonštrácia naznačuje frustráciu mnohých Kuvajťanov ohľadom stagnácie krajiny v porovnaní s jej prosperujúcimi susedmi ako Katar či Spojené arabské emiráty (SAE).

Kuvajt 10. júna (TASR) - Vyše 6000 demonštrantov protestovalo dnes proti korupcii vlády v kuvajtskej metropole Kuvajt, požadujúc zlepšenie služieb, vyššiu transparentnosť vedenia štátu a ekonomické oživenie krajiny, ktorá z hľadiska zahraničných investícií patrila kedysi k najatraktívnejším zo štátov v oblasti Perzského zálivu.

Demonštrácia naznačuje frustráciu mnohých Kuvajťanov ohľadom stagnácie krajiny v porovnaní s jej prosperujúcimi susedmi ako Katar či Spojené arabské emiráty (SAE). Podľa protestujúcich, ktorých citovala agentúra AP, sa bohatstvo krajiny pochádzajúce z ropného priemyslu stráca vo vládnych korupčných kauzách.

Nespokojní občania sa zhromaždili na námestí Iráda, kde sú podobné podujatia povolené. Protesty prišli deň po tom, ako kuvajtský súd nariadil zastavenie tlače dvoch novín pre publikovanie článkov o tajnom vyšetrovaní plánovaného štátneho prevratu, ktorého cieľom malo byť zvrhnutie čelných predstaviteľov monarchie.

Demonštrácie vedie bývalý opozičný zákonodarca Musallám Barrak, ktorého skupina sľúbila spustenie pouličných protestov za reformy v krajine. Skupina zároveň vyzýva na umožnenie občianskej kandidatúry na premiérsky post. Tamojší predseda vlády je totiž menovaný emirom a musí pochádzať z kráľovskej rodiny.