Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve sa koná snem, majú sa na ňom zlúčiť tri pravoslávne cirkvi

V pozadí chrám sv. Sofie. Foto: TASR/AP

Synoda prijme aj cirkevné stanovy a večer jej rokovanie vyvrcholí tajnou voľbou najvyššieho predstaviteľa pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.

Kyjev 15. decembra (TASR) - V Chráme sv. Sofie v Kyjeve v sobotu zasadá cirkevný snem, ktorý má zlúčiť tri na Ukrajine existujúce pravoslávne cirkvi a vytvoriť novú ukrajinskú cirkev nezávislú od Moskvy. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Okrem toho synoda prijme aj cirkevné stanovy a večer jej rokovanie vyvrcholí tajnou voľbou najvyššieho predstaviteľa pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.

Práve tomuto hodnostárovi potom konštantínopolský patriarchát odovzdá dokument o osamostatnení pravoslávnej cirkvi na Ukrajine. Podľa agentúry Interfax by k odovzdaniu tohto zásadného dokumentu malo dôjsť 6. januára 2019.

Do práce na cirkevnom sneme v Kyjeve sa zapojili duchovní a laici všetkých pravoslávnych cirkví na Ukrajine vrátane časti tých, ktorí sa hlásia k moskovskému patriarchátu, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Časť tých duchovných, ktorí sú verní Moskve, pozvánky na cirkevný snem vrátila s tým, že sa na ňom odmietajú zúčastniť, píše Ukrinform.

Na rokovanie synody zavítali aj ukrajinský prezident Petro Porošenko a ďalší predstavitelia svetskej moci na Ukrajine.

Pred chrámom sa od piatka večera konalo nočné bdenie veriacich a duchovných modliacich sa za cirkev, za jej hodnostárov i za Ukrajinu. Zhromaždenie pred chrámom pokračuje aj počas dňa. V uliciach Kyjeva hliadkuje asi 4000 policajtov.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu pôsobia na Ukrajine tri pravoslávne cirkvi: jedna (najväčšia) je verná patriarchátu moskovskému a celej Rusi, druhá Moskvu odmieta akceptovať a tretia (najmenšia) patrí pod ukrajinskú cirkev pôsobiacu v USA.

Rozkol v ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa ešte viac prehĺbil po ruskej anexii Krymu a vypuknutí separatistického konfliktu na východnej Ukrajine.

Impulzom k zvolaniu sobotňajšieho cirkevného snemu v Kyjeve bolo rozhodnutie ekumenického patriarchu Bartolomeja z 11. októbra tohto roka. Bola ním zrušená 300-ročná podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve a bola tiež sňatá kliatba uvalená moskovským patriarchátom na ukrajinskú cirkev a jej predstaviteľov.

Okrem toho konštantínopolský patriarchát fakticky obnovil svoje práva na Ukrajinu, keď zrušil právo moskovského patriarchátu vymenúvať kyjevského metropolitu platné od roku 1686. Kyjevského metropolitu bude voliť spomínaný zbor biskupov.

Ruská pravoslávna cirkev, podobne ako aj celý rad ďalších miestnych pravoslávnych cirkví vníma toto rozhodnutie konštantínopolského patriarchátu ako nepriateľský a protiprávny krok, ktorý podľa nich môže viesť k rozkolu vnútri pravoslávia. Ruská pravoslávna cirkev už medzičasom prerušila vzťahy a konštantínopolským patriarchátom.