Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Latinskej Amerike sa konali zhromaždenia za legalizáciu interrupcie

Demonštrantky pochodujú za legalizáciu interrupcií pri príležitosti Medzinárodného dňa bezpečného umelého potratu 28. septembra 2022 v Santiagu. Foto: TASR - AP

Demonštrácie a zhromaždenia sa uskutočnili v Mexiku, kde najvyšší súd v septembri rozhodol, že zákaz interrupcií je protiústavný, ale aj vo Venezuele, v Čile, Peru, Bolívii, Kolumbii či Salvádore.

Mexiko 29. septembra (TASR) - Tisíce ľudí sa v stredu vo viacerých štátoch Latinskej Ameriky zúčastnili na pochodoch za legalizáciu interrupcií. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že tieto zhromaždenia sa konali pri príležitosti Medzinárodného dňa bezpečného umelého potratu.

Demonštrácie a zhromaždenia sa uskutočnili napríklad v Mexiku, kde najvyšší súd v septembri rozhodol, že zákaz interrupcií je protiústavný, ale aj vo Venezuele, v Čile, Peru, Bolívii, Kolumbii či Salvádore.

AFP vo svojej správe konštatuje, že v Latinskej Amerike sa zväčšuje tábor zástancov prístupu k bezpečným interrupciám, pričom vo viacerých krajinách vrátane Argentíny, Kolumbie, Kuby a Uruguaja sa tento zákon vykonáva legálne.

V iných štátoch, napríklad v Salvádore, Hondurase či Nikarague, sú interrupcie úplne zakázané.

V Čile a Brazílii je tento zákrok povolený len v prípade, že tehotenstvo je následkom znásilnenia, v prípade poškodenia plodu alebo ohrozenia života a zdravia matky.

AFP dodala, že v meste San Salvádor sa zišlo asi 300 ľudí, ktorí sa domáhali "práva na interrupciu" v špecifických prípadoch vrátane znásilnenia a ohrozenia zdravia matky alebo plodu.

V Salvádore je totiž tento zákrok, ktorý sa trestá až ôsmimi rokmi väzenia, od roku 1998 zakázaný.

Niektorí tamojší prokurátori a sudcovia považujú ukončenie tehotenstva – a to dokonca aj spontánny potrat – za "vraždu s priťažujúcimi okolnosťami", za ktorú hrozí až 50 rokov väzenia.

V súvislosti s touto súdnou praxou demonštranti v meste Suchitoto neďaleko San Salvádoru vytvorili konvoj z dodávok zahalených zelenými transparentmi a demonštrovali tak v mene najmenej jednej desiatky žien väznených v Salvádore za to, že podstúpili interrupciu.