Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Libanone boli razie v zmenárňach, ktoré mali posielať peniaze IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prebiehajúce vyšetrovanie sa zameriava na zistenie presnej sumy, ktorá bola odvedená, a to najmä do Rakky, bašty Islamského štátu v Sýrii.

Bejrút 9. marca (TASR) - Libanonské bezpečnostné zložky podnikli v stredu sériu razií v zmenárňach v Bejrúte a zadržali viacero osôb podozrivých z finančných transakcií na územia, ktoré kontroluje džihádistická skupina Islamský štát (IS).

Polícia zatvorila viacero zmenární v metropole, ako aj v oblastiach pri hraniciach so Sýriou, a to pre "podozrenie z prevádzania peňazí do oblastí pod kontrolou Islamského štátu v Sýrii a ďalších štátoch", uviedol zdroj z prostredia libanonských bezpečnostných zložiek.

Prebiehajúce vyšetrovanie sa zameriava na zistenie presnej sumy, ktorá bola odvedená, a to najmä do Rakky, bašty IS v Sýrii.

Sériu razií a zdržanie podozrivých potvrdila aj libanonská štátna bezpečnostná služba.

"Výsledkom razií bolo zadržanie viacerých osôb sýrskej národnosti a niekoľko z týchto zadržaných sa priznalo k členstvu v teroristickej sieti, ktorá organizovala prevody peňazí na financovanie teroristických organizácií," uviedla bezpečnostná služba vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

Citované vyhlásenie presný počet zadržaných neuvádza, nekonkretizuje ani množstvo zatvorených zmenární.

Libanonské médiá ešte v utorok informovali, že peniaze smerovali pre IS v Sýrii, Iraku, ale aj v Líbyi a malo ísť o sumu asi 20 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 18,9 miliónov eur).