Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Libanone zadržali Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Vodca hnutia Hasan Nasralláh odmietol obvinenia za zodpovednosť na vražde, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach.

Bejrút 9. apríla (TASR) - Libanonské bezpečnostné sily zadržali siedmich Sýrčanov pre podozrenie z účasti na vražde miestneho politika Pascala Sulajmána. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Sulajmán bol koordinátorom v oblasti Byblos severne od Bejrútu za kresťanskú stranu Libanonské sily (LF), ktorá sa stavia proti sýrskej vláde a jej libanonskému spojencovi Hizballáhu.

LF uviedla, že vraždu Sulajmána bude považovať za "politickú vraždu, kým sa nepreukáže opak". Libanonská armáda tvrdí, že motívom vraždy bolo politikovo auto.

"Počet ľudí zadržaných za únos a zabitie... Sulajmána, stúpol na sedem, všetci sú Sýrčania," uviedol súdny úradník a dodal, že podľa ich priznania chceli ukradnúť auta.

Vyšetrovateľom povedali, že Sulajmána udierali pištoľami do hlavy a tváre dovtedy, až prestal klásť odpor. V kufri auta ho potom odviezli do Sýrie, Sulajmán však cestou zomrel.

Jeden z vojenských predstaviteľov pre agentúru AFP povedal, že Damask vydal troch podozrivých. Sulajmánovo telo bude vrátené do Libanonu v utorok.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že telo zodpovedajúce opisu obete zabalené v prikrývke bolo pohodené v oblasti pri hraniciach, kde má vplyv Hizballáh.

Vodca hnutia Hasan Nasralláh odmietol obvinenia za zodpovednosť na vražde, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach.

Vražda vyvolala hnev stúpencov libanonských síl, ktorí v nedeľu večer a v pondelok zablokovali cesty v okrese Byblos. S cieľom odsúdiť únos sa začal protestný štrajk a v pondelok boli preto zatvorené miestne podniky, uviedol denník Jerusalem Post.

V pondelok večer libanonský dočasný premiér Nadžíb Mikátí odsúdil zabíjanie a vyzval "každého, aby sa ovládal".