Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Libérii sa opäť objavila ebola

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Ide o prvý výskyt smrteľného ochorenia v západoafrickej krajine od začiatku mája, keď ju prehlásili za oblasť bez výskytu eboly.


Ženeva 30. júna (TASR) - Nový prípad eboly potvrdili dnes úrady v Libérii. Ide o prvý výskyt smrteľného ochorenia v západoafrickej krajine od začiatku mája, keď ju prehlásili za oblasť bez výskytu eboly. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Infekcia sa potvrdila u zosnulého muža, ktorého pochovali v súlade s opatreniami proti ďalšiemu šíreniu vírusu, uviedol hovorca WHO Tarik Jasarevic. Prípad podľa neho dokazuje, že systém sledovania výskytu eboly v krajine funguje a testom podrobujú dokonca aj telesné pozostatky zosnulých, informovala agentúra DPA.

V prípade, že sa v Libérii nevyskytne žiadny ďalší prípad eboly, bude treba počkať ďalších 42 dní, aby mohla WHO Libériu opäť označiť za krajinu bez výskytu tohto ochorenia.

V susednej Guinei i Sierre Leone sa tamojším vládam doposiaľ nepodarilo zabrániť šíreniu nebezpečného vírusu, ktorý spôsobuje smrteľnú krvácavú horúčku.

V trojici západoafrických krajín - Libérii, Sierre Leone a Guinei - sa od decembra 2013 ebolou nakazilo vyše 27.000 ľudí a približne 11.000 ich následkom tohto ochorenia zomrelo, uvádza sa v štatistikách WHO.