Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Lipsku vyšli do ulíc stúpenci aj odporcovia Legidy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odporcovia tejto iniciatívy tu na podnet primátora mesta Burkharda Junga vytvorili svetelnú reťaz za otvorenosť svetu a toleranciu.


Lipsko 11. januára (TASR) - Tisícky ľudí vyšli dnes do ulíc v nemeckom Lipsku, aby tu demonštrovali proti zhromaždeniu xenofóbnej iniciatívy Legida, ktorá je miestnym variantom drážďanského hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida).

Odporcovia tejto iniciatívy tu na podnet primátora mesta Burkharda Junga vytvorili svetelnú reťaz za otvorenosť svetu a toleranciu. Na akcii, od ktorej sa na rozdiel od iných politických subjektov dištancovala lipská organizácia vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), sa zúčastnilo podľa odhadov 2300-2800 ľudí.

Lipská Legida dnes mobilizovala pri príležitosti prvého výročia svojho vzniku podľa odhadov pozorovateľov asi 1500-2000 ľudí. V saskom veľtržnom meste nechýbal ani líder Pegidy Lutz Bachmann, ktorý tu vystúpil s príhovorom. Drážďanský subjekt takto podporil akciu spriatelenej iniciatívy z Lipska.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

V polovici decembra došlo počas demonštrácií proti pochodu pravicových extrémistov v Lipsku k vážnym výtržnostiam a zrážkam s príslušníkmi poriadkových síl. Podľa najskôr oficiálne nepotvrdených informácií na jednej zo sociálnych sietí došlo aj dnes, v skorých večerných hodinách, vo viacerých lokalitách mimo centra Lipska k útokom pravicových extrémistov na obchodné prevádzky a gastronomické zariadenia.

Ako informovala hovorkyňa miestnej polície, okolo 250 zamaskovaných chuligánov a pravicových extrémistov vyčíňalo večer v lipskej štvrti Connewitz, kde odpaľovali pyrotechniku a rozbíjali kameňmi výklady, avšak polícii sa podarilo situáciu dostať pod kontrolu.

Zatiaľ neznámi páchatelia stoja za podpaľačským útokom, ku ktorému došlo dnes v podvečerných hodinách na železničnej trati Drážďany - Lipsko. Jedno zo signalizačných zariadení na trati páchatelia podpálili, na čo kontrola odhalila prítomnosť zápalných zmesí na dvoch ďalších signalizačných zariadeniach, informovala hovorkyňa Spolkovej polície v Lipsku.

Ako vyplýva zo správy DPA, vyšetrovatelia nevylučujú, že útok môže súvisieť s výročnou akciou Legidy v Lipsku.