Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Litve odsúdili dvoch mužov za špionáž v prospech Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kým obžalovaný Rus sa v súdnej sieni označil za nevinného, litovský dôstojník sa priznal, že poskytol informácie o obranyschopnosti pobaltskej republiky, o ochrane vzdušného priestoru nad Pobaltím.

Vilnius 28. februára (TASR) - Dvoch mužov odsúdili dnes za špionáž v prospech Ruskej federácie v pobaltskej republike Litva na niekoľkoročné tresty väzenia.

Istý občan Ruskej federácie poputuje za mreže na 10,5 roka, bývalý dôstojník litovských ozbrojených síl, ktorý pôsobil na leteckej základni Šiauliai, vyviazol s päťročným nepodmienečným trestom odňatia slobody.

Kým obžalovaný Rus sa v súdnej sieni označil za nevinného, litovský dôstojník sa priznal, že poskytol Moskve informácie o obranyschopnosti pobaltskej republiky, o ochrane vzdušného priestoru nad Pobaltím, ktorú má na starosti Severoatlantická aliancia, ako aj o operáciách v Afganistane. Konal tak za finančné odmeny, ktoré preberal po odovzdaní informácií obžalovanému Rusovi, práve od tejto osoby, informovali francúzske elektronické médiá.

Za špionáž v prospech Ruskej federácie odsúdili vlani dvoch občanov Litvy na tresty 12 a 13 rokov väzenia. Vlani sa takisto začalo trestné stíhanie iného ruského agenta, ktorý sa pokúšal získať pre spoluprácu miestnych činiteľov s cieľom umiestniť odpočúvacie zariadenie v bydlisku litovskej prezidentky Dalie Grybauskaite.