Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Litve sa koná druhé kolo parlamentných volieb

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Približne 2,5 milióna oprávnených voličov by malo rozhodnúť o tom, ktorá strana získa zvyšných 68 kresiel v 141-člennom parlamente.

Vilnius 23. októbra (TASR) - V Litve sa koná dnes druhé kolo parlamentných volieb. Približne 2,5 milióna oprávnených voličov by malo rozhodnúť o tom, ktorá strana získa zvyšných 68 kresiel v 141-člennom parlamente. Volebné miestnosti sa zatvoria o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), informovala agentúra DPA.

V prvom kole parlamentných volieb z 9. októbra zvíťazila Litovská únia roľníkov a zelených (LVŽS), zatiaľ čo vládnuci sociálni demokrati skončili až na treťom mieste.

Roľníci a zelení získali 20 zo 70 kresiel, o ktorých sa rozhodovalo na základe kandidátok politických strán. Pätnásť mandátov pripadne konzervatívnemu bloku Vlastenecký zväz - Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD) a 13 vládnucej Litovskej sociálnodemokratickej strane (LSDP), na čele ktorej stojí premiér Algirdas Butkevičius. O 71 kreslách sa rozhodovalo v jednomandátových obvodoch; vo väčšine z nich sa dnes koná druhé kolo volieb.

Predvolebné prieskumy favorizovali vládnych sociálnych demokratov pred agrárnikmi a konzervatívcami. Agentúra AP však nevylučuje, že voľby môžu priniesť zmenu vládnej garnitúry v Litve, ktorá je najväčšou z trojice pobaltských republík.

Sociálni demokrati premiéra Algirdasa Butkevičiusa stoja na čele koaličnej vlády od roku 2012.