Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Londýne dokončili výstavbu vyhliadkovej veže ArcelorMittal Orbit

Foto: TASR/AP

Slučkovitá krútiaca sa oceľová stavba pripomína na prvý pohľad skôr horskú dráhu zo zábavného parku. Jej kritici ju označujú za tŕň v oku.

Londýn 11. mája (TASR) - V dejisku tohtoročných letných olympijských hier v Londýne vyrastie nový Olympijský park kráľovnej Alžbety.

Dnes predstavili médiám jeho ústrednú stavbu, 115 metrov vysokú, architektonicky veľmi osobitú, jasne červenú vyhliadkovú vežu ArcelorMittal Orbit.

Slučkovitá krútiaca sa oceľová stavba pripomína na prvý pohľad skôr horskú dráhu zo zábavného parku.

Foto: TASR/AP
Jej kritici ju označujú za tŕň v oku. Avšak autor jej vizuálneho návrhu, britský sochár indického pôvodu Anish Kapoor, tvrdí, že je krásna. Argumentuje, že aj Eiffelovu vežu mnohí považovali za ohavnosť v čase, keď bola postavená.

Jediné, čo sa mu nepáči, je vysoké vstupné. Počas olympiády zaplatí dospelý návštevník za túto možnosť 15 libier (18,70 eur), dieťa sedem libier (8,70 eura).

Návštevníkov vyvezie hore výťah a 35 podlaží dolu môžu zísť pešo po točitom schodisku. Z vyhliadkovej plošiny poskytuje ArcelorMittal Orbit výhľad na panorámu Londýna do vzdialenosti 32 kilometrov.

Park s rozlohou 560 akrov budú budovať postupne, plne otvorený pre verejnosť má byť až pol druha roka po olympiáde. Návštevníci v ňom nájdu osviežujúcu rieku, cyklistické chodníky i promenádu lemovanú stromoradím, informovala agentúra Associated Press.