Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Londýne vypustia balón zobrazujúci jeho starostu v bikinách

Londýnsky starosta Sadiq Khan ako balón v žltých plavkách. Foto: TASR/AP

Jeden z organizátorov akcie Yanny Bruere uviedol, že na kampaň, ktorej cieľom je donútiť Sadiqa Khana, aby odstúpil, sa doposiaľ podarilo vyzbierať 58.000 libier (približne 65.000 eur).

Londýn 30. augusta (TASR) - Kritici londýnskeho starostu Sadiqa Khana dostali vo štvrtok povolenie vypustiť nad Londýn balón zobrazujúci ho oblečeného v žltých dvojdielnych plavkách. Informovala o tom agentúra AP.

Jeden z organizátorov akcie Yanny Bruere uviedol, že na kampaň, ktorej cieľom je donútiť Khana, aby odstúpil, sa doposiaľ podarilo vyzbierať 58.000 libier (približne 65.000 eur). Balón s jeho štylizovanou podobizňou má výšku 8,8 metra a podľa Bruera čím viac peňazí sa vyzbiera, tým viac britských miest budú môcť organizátori kampane s balónom navštíviť.

Dôvodom kampane je stúpajúca zločinnosť v britskej metropole a obhajoba slobody slova.

Khan podľa AP rozhorčil niektorých obyvateľov Londýna a ďalších britských miest, keď minulý mesiac povolil, aby v britskej metropole vypustili balón zobrazujúci amerického prezidenta Donalda Trumpa ako nahnevané dieťa práve v čase, keď bol Trump na návšteve Británie.

"Vzhľadom na to, že sa nad Londýnom mohol počas svojej návštevy Británie mohol vznášať malý Trump, tak to skúsme aj s malým Khanom, aby sme sa presvedčili, či sloboda slova platí pre každého," uviedli na svojej webovej stránke organizátori zbierky.

"Ak chcú ľudia stráviť sobotu tým, že sa budú pozerať na mňa oblečeného v žltých bikinách, nech sa páči. Aj keď žltá nie je moja obľúbená farba," povedal v súvislosti s plánovanou akciou podľa BBC londýnsky starosta.