Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Londýne zadržali po krádeži Banksyho diela druhého podozrivého muža

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvý zatknutý bol prepustený na kauciu. Pod súdnym dohľadom bude až do ďalších vyšetrovacích postupov, ktoré sa očakávajú v polovici marca.

Londýn 24. decembra (TASR) - Londýnska polícia v nedeľu zadržala druhého muža podozrivého z krádeže diela výtvarníka Banksyho, ktoré bolo v piatok nainštalované na rohu ulice v južnom Londýne, ale po niekoľkých hodín zmizlo.

Ako informovala agentúra AFP, hlavnými prvkami diela sú tri lietadlá, ktoré vyzerajú ako bojové drony, namaľované na značke STOP. Dielo sa objavilo v piatok ráno na križovatke v štvrti Peckham v juhovýchodnom Londýne. Umelec známy ako Banksy následne zverejnil jeho fotografiu na sieti Instagram - ide o spôsob, ktorým zvyčajne autentizuje svoje výtvory.

O necelú hodinu po inštalácii "značky" očití svedkovia nafilmovali muža sediaceho na bicykli, ako pomocou klieští a s asistenciou ďalšieho muža dopravnú značku demontuje.

Na videu, ktoré zverejnil okrem iných aj denník Guardian, vidno, ako z miesta uteká aj s výtvarným dielom.

Londýnska metropolitná polícia po sobotňajšom zatknutí asi 20-ročného muža v nedeľu oznámila, že vzala do väzby aj ďalšiu osobu - štyridsiatnika - pre podozrenie z "krádeže a poškodzovania" cudzej veci.

Prvý zatknutý bol prepustený na kauciu. Pod súdnym dohľadom bude až do ďalších vyšetrovacích postupov, ktoré sa očakávajú v polovici marca.

Ukradnutých bolo v minulosti už niekoľko Banksyho diel - vrátane maľby na dverách núdzového východu z parížskeho klubu Bataclan, ktorá vzdávala hold obetiam teroristických útokov z 13. novembra 2015 spáchaných islamistickými komandami.