Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Ľubľane sa začalo s výstavbou mešity so 40 metrov vysokým minaretom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O mešitu sa usilovali slovinskí moslimovia viac ako štyri desaťročia.

Ľubľana 6. mája (TASR) - Takmer dva roky po položení základného kameňa sa dnes v slovinskej Ľubľane začalo s výstavbou prvej mešity v krajine v rámci islamského Kultúrneho a náboženského centra v hlavnom meste bývalej juhoslovanskej republiky. Mešita so 40 metrov vysokým minaretom by mala byť dokončená v priebehu dvoch-troch rokov, informovali slovinské médiá a tlačové agentúry APA a STA.

V minulosti jestvovala mešita na dnešnom území Slovinska iba krátky čas v období rokov 1916-18, po prvej svetovej vojne ju však zlikvidovali.

Miestny mufti Nedžad Grabus sa vyjadril, že pre moslimskú komunitu v Slovinsku je výstavba centra potvrdením, že sú súčasťou tamojšej spoločnosti.

O mešitu sa usilovali slovinskí moslimovia viac ako štyri desaťročia. Odporcovia projektu sa pokúsili jeho realizácii zabrániť opakovane referendom, ktoré však najvyšší súd zamietol.

Náklady na realizáciu výstavby centra, ktoré vyrastie neďaleko miestnej hlavnej železničnej stanice, vyčíslili na 22 miliónov eur. Sumou 15 miliónov eur prispel Katar.

Väčšinu moslimskej komunity v Slovinsku, ktorá má podľa jej údajov asi 80.000 členov, tvoria občania bosnianskeho pôvodu.