Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V maďarskej obci Kereki odhalili sochu regenta Miklósa Horthyho

Na snímke socha regenta Miklósa Horthyho. FOTO TASR/MTIWreaths lie at the wooden statue of Miklos Horthy, governor of Hungary between the two world wars, in Kereki, 125 kms southwest of Budapest, Hungary, 13 May 2012. Foto: TASR/MTI/Gyorgy Varga

Na podujatí boli prítomní ako súkromné osoby aj niekoľkí politici vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik.

Budapešť 14. mája (TASR) – V obci Kereki v Šomodskej župe na juhozápade Maďarska odhalili v nedeľu sochu regenta Miklósa Horthyho.

Ako informovala maďarská tlačová agentúra MTI, na podujatí boli prítomní ako súkromné osoby aj niekoľkí politici vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik.

Zástupca starostu obce László Csicsai v slávnostnom prejave povedal, že obec, ktorá má 570 obyvateľov, sa pred dvoma rokmi rozhodla, že postavia dôstojné pomníky „velikánom maďarských dejín“.

V obci už bola pamätná tabuľa venovaná Horthymu, tú však odstránili po druhej svetovej vojne.

Po potlačení Maďarskej republiky rád sa 14. novembra 1919 v Maďarsku ujali moci konzervatívne kruhy pod vedením admirála Miklósa Horthyho. Vyhlásili ho za regenta a Maďarsko tak počas celého medzivojnového obdobia bolo monarchiou bez kráľa. Pre Horthyho vládu bol typický tzv. "biely teror", ktorého obeťou sa okrem komunistov stali aj nevinní ľudia vrátane mnohých židov. V roku 1937 donútil Horthy parlament, aby mu odhlasoval diktátorské právomoci.

Vďaka spolupráci horthyovského režimu s fašistickým Nemeckom a Talianskom (tzv. Pakt troch) získal Horthy pre Maďarsko na základe prvej a druhej viedenskej arbitráže územia na juhu Slovenska a Podkarpatskej Rusi - takmer 10.565 kilometrov štvorcových - a východné Sedmohradsko.

V roku 1941 horthyovské Maďarsko vstúpilo na strane krajín Osi (Berlín-Rím-Tokio) do druhej svetovej vojny. Horthy sa neskôr pokúsil Maďarsko z vojnového konfliktu vyviesť a uzavrieť separátny mier so spojeneckými mocnosťami. Ako odpoveď na tieto kroky spustili 19. marca 1944 Nemci akciu Margarethe a Maďarsko obsadili. Horthyho zajali a až do konca vojny bol internovaný v Nemecku.