Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku dnes odznelo: Vráťme sa do Ázie

Protest proti pokusom oživovania Horthyho režimu. Foto: TASR/Ladislav Vallach
Viktor Orbán na ilustračnej snímke Foto: TASR/AP

V Maďarsku sa dnes konali demonštrácie proti Horthyho kultu a proti extrémizmu.

Budapešť 17. júna (TASR) – Hlboko odsudzujeme kult regenta Mikósa Horthyho, ktorým chce vrátiť táto vláda antisemitizmus, rasizmus a nenávisť voči cudzincom, povedal dnes pre TASR v Budapešti na protestnom zhromaždení ľavičiarov a antifašistov herec Róbert Garai.

"Považoval som za svoju povinnosť zúčastniť sa protestného zhromaždenia. Vo svojom príhovore som citoval z denníka básnika Endre Adyho z roku 1902 s názvom Vráťme sa späť do Ázie! Tento úryvok je, žiaľ, veľmi aktuálny pre súčasné dianie v Maďarsku," konštatoval jeden z rečníkov demonštrácie, ktorú sa pokúšali narúšať ultrapravičiari.

Polícia extrémistov vykrikujúcich heslo "Nech žije Horthy!" izolovala, legitimovala ich a vyviedla za kovové zábrany, ktorými bola demonštrácia oddelená od okolia.

Aktuálnosť dnešnému protestu podľa slov Garaiho dávajú udalosti uplynulých dní - odhaľovanie sôch a pamätných tabúľ Horthymu - a prejavy extrémizmu v Maďarsku. "Tento protest je aktuálny aj pre formu pohľadu Maďarov na svoju minulosť, na svet, ktorý je už za nami. Nehľadajú modernizáciu, ale akúsi možnosť dištancovať sa," konštatoval.

"Som z toho zhrozený, čo sa u nás deje. Hrôzy z obdobia Horthyho režimu sa dotkli konkrétne aj mojej rodiny, nezávisle od toho sa domnievam, že sa udalosti dnešných dní v tejto krajine dotýkajú všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí," povedal Garai.

"Nie som politik, ale vnímam to tak, že súčasná maďarská vláda svojím mlčaním prakticky mohutne povzbudzuje extrémistov. Mala by byť aspoň možnosť postaviť sa proti tomu, aby sa takéto prejavy neobjavovali, to sa žiaľ nedeje, preto protestujeme," zdôraznil v rozhovore pre TASR Garai.

Tu bude player


"Protestujeme proti šíriacemu sa Horthyho kultu v Maďarsku. Domnievame sa, že nie je šťastné stavať pomníky a oslavovať politikov, ktorí majú v maďarských dejinách pochybnú povesť a ktorí slúžili nacistickým silám," povedal Jenö Setét z maďarskej Rómskej spoločenskej siete, fungujúcej na sociálnej sieti Facebook.

Maďarsko sa podľa neho musí postaviť zoči-voči svojej vlastnej minulosti. "Sú v nej ľudia, na ktorých môžeme byť hrdí a sú takí, ktorí sú od toho ďaleko. Medzi nimi sú tí, ktorí v druhej svetovej vojne slúžili nacistickému režimu dobrovoľne, alebo nedobrovoľne, na tých nie sme hrdí," dodal Setét.

Protestné zhromaždenie so zhruba 2000 účastníkmi, ktoré zabezpečovali desiatky policajtov, sa skončilo podvečer bez vážnejších incidentov.





Orbán o Horthym pre Die Presse: Treba oddeliť diskusie o historii od politických

Je potrebné oddeliť diskusie o historii od politických, vyhlásil dnes pre rakúsky denník Die Presse maďarský premiér Viktor Orbán v súvislosti s odhaľovaním pomníkov regenta Miklósa Horthyho na maďarskom území v uplynulých dňoch.

"Hlavným poslaním komunistov v strednej Európe bolo vymazať minulosť. Terajšie diskusie o minulosti sú reakciou na túto skutočnosť," povedal Orbán. Podľa neho má jeho Maďarský občiansky zväz-Fidesz najbližšie k maloroľníckej strane, ktorá bola v opozícii k Horthymu.

Premiér zdôraznil, že v otázke stavania pomníkov Horthymu rozhodujú výhradne samosprávy. Diskusie o Horthym označil Orbán za veľmi zdĺhavé a komplikované. "Nie je mojou úlohou vyrieknuť konečný verdikt. Som za to, aby diskusia pokračovala," zdôraznil predseda maďarskej vlády, podľa ktorého je Maďarsko demokratickou krajinou. "Ak ľudia chcú o niečom diskutovať, tak o tom diskutovať budú," dodal.

Poznamenal, že by bol zásadne proti postaveniu pomníka Leninovi, Stalinovi, či Hitlerovi.