Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku obvinili úradníkov, ktorí poskytovali Rusom občianstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obvinenými sú ženy vo veku 40 a 28 rokov, ako aj 37-ročný muž. Ten zohral úlohu pri príprave maďarsky nehovoriacich cudzincov na zjednodušený proces udeľovania maďarského občianstva.

Budapešť 11. marca (TASR) - Prokuratúra Tolnianskej župy v Maďarsku obvinila troch ľudí, ktorí za peniaze vybavili maďarské občianstvo ruským a ukrajinským občanom, informovala dnes agentúra MTI.

Obvinenými sú ženy vo veku 40 a 28 rokov, ako aj 37-ročný muž. Ten zohral úlohu pri príprave maďarsky nehovoriacich cudzincov na zjednodušený proces udeľovania maďarského občianstva. Jedna zo žien nepravdivo potvrdzovala údajné jazykové schopnosti cudzincov, ktoré sú podmienkou udelenia občianstva.

V období od konca novembra 2013 do konca augusta 2014 vybavili občianstvo 12 Ukrajincom, 18 Rusom a jednému bývalému ruskému bezdomovcovi. Prostredníctvom druhej obvinenej ženy zinkasovali od nich celkovo takmer tri milióny forintov (9677 eur).

Polícia podozrievala v tomto prípade najskôr deväť osôb, medzi nimi aj dvoch Rusov a dvoch Ukrajincov, avšak napokon navrhla obviniť iba troch.

Prokurátor požaduje trest odňatia slobody pre všetkých obvinených, u dvoch obvinených aj zhabanie majetku a v prípade muža zákaz výkonu činnosti vo verejnej sfére.