Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Európe padali teplotné rekordy. V Rusku namerali -35,9 stupňa Celzia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maďarskí meteorológovia namerali dnes nadránom v obci Tésa v Peštianskej župe mínus 28,1 stupňa Celzia, čo je denný teplotný rekord, informovala agentúra MTI.

Moskva 8. januára (TASR) - V meste Klin v Moskovskej oblasti klesla v noci nadnes teplota vzduchu na mínus 35,9 stupňa Celzia. Silné mrazy hlásili aj z podmoskovských miest Dmitrov a Volokolamsk, kde namerali 33,8-stupňový mráz.

Podľa ruského hydrometeorologického centra noc nadnes bola v Moskve teplejšia ako predchádzajúca, keď boli mrazy rekordne vysoké. Na meracej stanici pri výstavnom komplexe VDNCH namerali v noci nadnes mínus 27,7 stupňa Celzia, zatiaľ čo v Tušine mínus 27,9 stupňa Celzia.



Meteorológovia označili noc na sobotu, keď pravoslávni veriaci slávili sviatok Božieho narodenia, za najchladnejšiu v Moskve od začiatku tejto zimy: v ruskej metropole namerali mínus 29,9 stupňa Celzia a v Podmoskovskej oblasti bol mráz ešte silnejší, keď ortuť teplomera klesla k 33,4 stupňom Celzia pod nulou.

Podľa odborníkov Moskvu a priľahlú oblasť čaká ešte jedna veľmi mrazivá noc s teplotami od mínus 26 do mínus 30 stupňov Celzia, potom by sa malo začať otepľovať, informovala agentúra Interfax.

Na Kréte napadol sneh po 40 rokoch

Extrémne chladné počasie v Európe dnes pokračovalo. V gréckom prístavnom meste Rethymno na ostrove Kréta napadol sneh prvýkrát po 40 rokoch, oznámila dnes ráno grécka televízna stanica Skai. V Grécku klesli na niektorých miestach teploty v noci nadnes na mínus 17 stupňov Celzia a znova husto sneží. Niektoré cesty sú neprejazdné a opätovne sa vyskytli výpadky elektriny.



V severnej časti Egejského mora, na ostrove Skopelos je už viac ako pol metra snehu, povedali tlačovej agentúre DPA tamojší obyvatelia.

V Bulharsku sa dnes vykoľajil osobný vlak, ktorý narazil ho hromady snehu v centrálnej časti krajiny. Našťastie sa pri tom nik nezranil, informovala polícia.

Husté sneženie v tureckej obchodnej metropole Istanbul viedlo k značným dopravným obmedzeniam. Na Atatürkovom letisku, ktoré je najväčším v Turecku, zrušili až do večera všetky vnútroštátne lety a obmedzenia postihli aj niektoré medzištátne lety. Podľa tureckej tlačovej agentúry DHA to zasiahlo spolu vyše 600 letov.

Zamrznuté fontány 7. januára 2017 vo švajčiarskom Bazileji.
Foto: TASR/AP


Obnovili však lodnú a trajektovú dopravu cez Bospor, ktorú zastavili v sobotu kvôli zlej viditeľnosti. Niektoré štvrte Istanbulu postihli výpadky elektriny.

Studený front viedol v piatok večer k prudkému poklesu teploty v Istanbule. Následná búrka zasypala mesto snehom. Dnes vietor utíchol, ale ďalšej husto snežilo a sneženie by malo pokračovať aj začiatkom budúceho týždňa.

V Poľsku a Česku klesli teploty na mínus 25 stupňov Celzia a počas ostatných dvoch dní tam mráz zabil v Poľsku deväť a v Česku troch ľudí.

Blizardy sprevádzané nebezpečne nízkymi teplotami sužovali dnes štvrtým dňom väčšinu východnej Európy. V dôsledku arktických mrazov od mínus 15 do mínus 26 stupňov Celzia zamrzli niektoré rieky, ľad a sneh skomplikovali cestnú aj leteckú dopravu, mnohé lety boli zrušené či meškali.

Silné mrazy v Česku

Teploty v noci nadnes klesli na niekoľkých miestach Českej republiky opäť veľmi nízko, podľa meteorológov sa však extrémy zo sobotnej noci neopakovali, píše webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Výstraha pred silnými mrazmi platí aj naďalej v troch moravských krajoch. Na horách napadlo až šesť centimetrov nového snehu.

Najstudenšia noc bola pravdepodobne v meste Jablunkov v Moravskosliezskom kraji, kde meteorológovia namerali mínus 23,7 stupňa Celzia.

Veľmi nízke teploty boli aj v Zlínskom kraji. Tam, ako aj v krajoch Moravskosliezskom a Olomouckom, stále platí výstraha pred silnými mrazmi, čo znamená teploty pod mínus 12 stupňov Celzia, sumarizuje spravodajský server iDNES.cz údaje poskytnuté Českým hydrometeorologickým ústavom (ČHMÚ).

V noci nadnes napadol ďalší sneh predovšetkým na horách v severnej polovici Českej republiky. Sneh ležiaci na cestných komunikáciách však komplikuje dopravu, cestári preto varujú a upozorňujú vodičov, aby jazdili s maximálnou opatrnosťou, konštatuje Mladá fronta DNES.

Teplotné rekordy aj v Maďarsku

Maďarskí meteorológovia namerali dnes nadránom v obci Tésa v Peštianskej župe mínus 28,1 stupňa Celzia, čo je denný teplotný rekord, informovala agentúra MTI.

Ľadové kryhy plávajú na hladine Dunaja neďaleko Mosta slobody v Budapešti 7. januára 2017.
Foto: TASR/AP


Doterajší najchladnejší 8. január zaznamenali v obci Romhány v Novohradskej župe v roku 1985, keď ortuť teplomera klesla na hodnotu mínus 26,5 stupňa Celzia.

Padol aj budapeštiansky denný rekord: na letisku Ferihegy namerali mínus 18,6 stupňa Celzia, pričom rekord 8. januára hlavného mesta - takisto z roku 1985 - bol o jednu desatinu vyšší: mínus 18,5 stupňa Celzia.