Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko dúfa, že Srbsko nebude voziť masy migrantov k ich hraniciam

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Maďarský minister vnútra s platnosťou od 21. februára predĺžil čiastočné uzatvorenie štátnych hraníc s Chorvátskom.

Budapešť 22. februára (TASR) - Maďarská vláda dúfa, že Srbsko nebude so štátnou pomocou voziť masy migrantov k maďarským hraniciam. Vyhlásil to dnes poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

V rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 poradca pripomenul, že v blízkosti rumunských hraníc je už pripravený stavebný materiál na vybudovanie hraničných zábran a začalo sa posilnenie srbského úseku zábran.

Bakondi vyjadril názor, že Európska únia teraz dospela k postoju, ktorý Maďarsko v otázke nutnosti ochrany schengenských hraníc už dávno presadzuje.

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér s platnosťou od 21. februára predĺžil čiastočné uzatvorenie štátnych hraníc s Chorvátskom. Prekročenie hraníc je zakázané na troch železničných hraničných priechodoch - Murakeresztúr–Kotoriba, Gyékényes–Koprivnica a Magyarbóly–Beli Manastir. Pri Gyékényesi je možné prekročiť maďarsko-chorvátske hranice vo výnimočnom prípade, ak to neohrozuje poriadok ochrany štátnej hranice.

Dôvodom tohto kroku, ktorý bude platiť ďalších 30 dní, sú obavy maďarskej strany, že Chorvátsko znova vypraví na maďarské územie vlak plný migrantov, ako to urobilo vlani.

M1 informovala, že na srbskej strane hraníc je množstvo netrpezlivých migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať na maďarské územie. Množia sa prípady poškodzovania hraničných zábran a v nedeľu nadránom tam zaznamenali aj incident medzi migrantmi a políciou, po ktorom museli volať zdravotnú službu.

Pri srbsko-rumunsko-maďarskom trojhraničí sa v nedeľu nadránom pokúsila 150-členná skupina obísť cez rumunské územie sbrsko-maďarské zábrany, avšak rumunskí pohraničníci ju odhalili termovíznymi kamerami. Hliadka migrantom oznámila, že ak vstúpia na územie Rumunska, vrátia ich späť do Srbska. Podľa M1 o tom informoval temešvársky spravodajský server Opinia Timisoarei.

V Maďarsku počas víkendu zadržali od jesene najviac narušiteľov hraníc

Od uplynulej jesene zadržali na území Maďarska tento víkend rekordný počet narušiteľov hraníc: od piatka do nedele ich bolo 501, informovala dnes agentúru MTI maďarská polícia.

V piatok zadržali hliadky 113, v sobotu 151 a v nedeľu až 237 cudzincov. V prvých týždňoch tohto roka sa počet zadržaných narušiteľov hraníc pohyboval denne okolo desiatich, koncom januára a začiatkom februára sa však vyskytol deň, keď zadržali takmer 70 ľudí.

Podľa údajov prokuratúry a súdu, ktoré riešia trestné činy týkajúce sa migrácie, sú medzi narušiteľmi hraníc Kosovčania, Turci, občania severoafrických krajín, ale aj občania štátov ako Haiti či Srí Lanka.

Segedínska okresná a vyšetrovacia prokuratúra od vyhlásenia stavu migračnej krízy vlani v septembri iniciovala zrýchlené stíhanie 1325 ľudí za spáchanie trestného činu zakázaného prekročenia štátnych hraníc a v troch prípadoch za trestný čin poškodenia hraničných zábran.