Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku pokračujú kroky voči protestujúcim študentom

Budapešť, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maďarský parlament v júli schválil zmenu štruktúry Korvínovej univerzity a SZFE, ktoré sa tak dostali do vlastníctva nadácií.

Budapešť 15. októbra (TASR) - Študentom Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti, ktorí od 2. septembra blokujú školu a požadujú zaručenie autonómie univerzity, od štvrtka zabránili vstúpiť na Ódryho scénu, ktorá je divadlom univerzity a kde si poslucháči organizovali svoje fóra.

Podľa spravodajského servera 444.hu vládou dosadený kancelár SZFE Gábor Szarka v stredu oznámil, že v záujme potlačenia odporu študentov urobí všetky možné kroky.

V utorok večer o 18.00 h vypli internet v oboch budovách SZFE a z jednej z nich dokonca odstránili aj sieťové káble. Študenti univerzitné fórum v danej epidemiologickej situácii robili v posledných dňoch online. Poslucháči napokon v utorok vysielali fórum prostredníctvom internetovej služby na mobilných telefónoch. Szarka v stredu priznal, že internet vypli na jeho podnet.

Vo štvrtok sa poslucháči už nedostali na Ódryho scénu, kde dal prevádzkovateľ univerzity vymeniť zámky a odkiaľ študentom vyložili osobné veci.

Napriek týmto drastickým krokom študenti vyhlásili, že protest neukončia, pripravili sa aj na prípadné vypnutie vykurovania a zaobstarali si elektrické žiariče tepla.

Poslucháči a pedagógovia už avizovali, že pokračujú v štrajku i v blokáde školy. Vyzvali ľudí, aby sa 23. októbra, keď je štátny sviatok výročia začiatku protikomunistickej revolúcie z roku 1956, pridali k ich protestnému pochodu. Podujatie bude súčasne aj spomienkou na študentov, ktorých pokojným pochodom z budapeštianskych univerzít sa krvavo potlačená revolúcia 23. októbra 1956 začala.

Maďarský parlament v júli schválil zmenu štruktúry Korvínovej univerzity a SZFE, ktoré sa tak dostali do vlastníctva nadácií. Na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady nadácie SZFE odstúpilo celé vedenie univerzity. Situáciu univerzity sledujú aj na medzinárodnej scéne.

Šéf rezortu inovácií a technológií László Palkovics 11. septembra vyhlásil, že nevyhovie požiadavkám študentov a neodvolá členov dozornej rady.

Maďarská vláda odmieta obvinenia z pokusu o cenzúru slobody prejavu a tvrdí, že spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach