Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku prijali zákon znemožňujúci fungovanie Sorosovej univerzity

Poslanci maďarského parlamentu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Po novom zahraničná univerzita na maďarskom území bude môcť existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. K tomu však bude ešte potrebná aj medzištátna dohoda Maďarska s danou krajinou.

Budapešť 4. apríla (TASR) - Maďarský parlament dnes hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) schválil vládnu novelu vysokoškolského zákona. Podľa nových pravidiel zahraničná univerzita na maďarskom území bude môcť existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. K tomu však bude ešte potrebná aj medzištátna dohoda Maďarska s danou krajinou.

Podľa servera eduline.hu za návrh, ktorý vyvolal ostrú kritiku v Maďarsku i v zahraničí, a proti ktorému v nedeľu protestovali v Budapešti tisíce ľudí, hlasovalo 123 poslancov. Proti bolo 38.

Novela sa najviac dotkne Stredoeurópskej univerzity (CEU) založenej americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom v roku 1991. Na podvečer avizovali odporcovia novely vytvorenie živej reťaze okolo budovy CEU. Kritici vyčítajú vláde, že ohrozuje slobodu vzdelávania a demokraciu.

Príslušná medzinárodná dohoda o principiálnej podpore, ktorá je podmienkou vydávania diplomov danou univerzitou, musí byť uzatvorená do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely. V prípade krajín s federálnym zriadením musí byť zmluva uzatvorená s federálnou vládou, píše agentúra MTI.

Minister ľudských zdrojov Zoltán Balog v zdôvodnení návrhu novely uviedol, že je záujmom Maďarska, aby na jeho území fungovalo čo najviac autonómnych, medzinárodne uznávaných vysokoškolských zariadení, ktoré napomáhajú maďarskému vzdelávaniu. Krajina ale nemá záujem na tom, aby vytvorila priestor medzinárodným pokusom o znemožňovanie legitímne zvolenej vlády či jej predsedu.

Podľa slov ministra Soros stojí za "organizáciami agentov, maskovanými za občianske organizácie". "Sme odhodlaní zamedziť takejto činnosti všetkými právnymi prostriedkami," zdôraznil Balog.

CEU vyzve Ádera, aby nepodpísal novelu vysokoškolského zákona



Rektor Stredoeurópskej univerzity (CEU) Michael Ignatieff vo Washingtone vyjadril sklamanie, že maďarský parlament schválil dnes novelu vysokoškolského zákona, ktorá podľa neho dostáva túto školu do zložitej situácie. Podľa spravodajského servera index.hu rektor avizoval, že sa obráti na maďarského prezidenta Jánosa Ádera so žiadosťou, aby zákon nepodpísal.

Ignatieff konštatoval, že ustanovenia novely nie je možné dodržať, pretože sú v rozpore s ústavou Spojených štátov. Rektor pripomenul, že Áder by mal prijatú legislatívu predložiť ústavnému súdu, pretože maďarská ústava zaručuje slobodu výskumu a vedeckých inštitúcií.

Podľa nových pravidiel bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou. V prípade krajiny s federálnym zriadením, akou sú aj Spojené štáty, musí byť zmluva uzatvorená s federálnou vládou.

Novela sa najviac dotkne CEU založenej v roku 1991 americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom.

Odporcovia novely chcú dnes podvečer v Budapešti vytvoriť okolo budovy CEU živú reťaz. Maďarskej vláde vyčítajú, že ohrozuje slobodu vzdelávania a demokraciu.