Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku privítali slovenských policajtov, pomôžu na hraniciach

Na archívnej snímke migranti sedia na zemi po tom, čo ich maďarskí policajti a vojaci zadržali počas pokusu prekročiť hranice medzi Srbskom a Maďarskom pri maďarskej obci Röszke 14. septembra 2015. Foto: TASR AP

Maďarsko a Slovenská republika majú rovnaký postoj k nelegálnej migrácii a rovnako proti nej aj vystupujú, vyhlásil to dnes štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra K. Kontrát.

Budapešť 1. augusta (TASR) - Maďarsko a Slovenská republika majú rovnaký postoj k nelegálnej migrácii a rovnako proti nej aj vystupujú. Na slávnostnom prijatí kontingentu 25 slovenských policajtov v Budapešti to dnes vyhlásil štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra Károly Kontrát.

Štátny tajomník povedal, že príslušníci slovenskej polície budú od utorka slúžiť na maďarsko-srbských hraniciach v rámci spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky v oblasti ochrany hraníc. O pomoc požiadala maďarská strana, uviedla agentúra MTI.

Na snímke v pozadí minister vnútra Robert Kaliňák počas slávnostného vyslania 25 policajtov do Maďarska v priestoroch Strednej odbornej školy Policajného zboru v Devínskej Novej Vsi v Bratislave 1. augusta 2016. Policajti budú strážiť hranicu so Srbskom. Ide o ďalší prejav solidarity Slovenska s krajinami, ktoré sú postihnuté migračnou krízou.
Foto: TASR Martin Baumann


Kontrát vyjadril vďaku Slovensku a členom kontingentu a zdôraznil, že Maďarsko vyvíja obrovské úsilie v záujme ochrany južnej hranice, Maďarov i vonkajších hraníc Schengenu.

Ako dodal, Maďarsko v uplynulom období schválilo prísne zákony a k južným hraniciam vyslalo posily. V súčasnosti tam slúži až 8000 policajtov a vojakov.

Maďarsko podľa jeho slov zabezpečuje finančné prostriedky na ochranu hraníc, v uplynulom roku to bolo vyše 100 miliárd forintov (320 miliónov eur).

"Chybná prisťahovalecká politika Európskej únie sa nemení, jej cieľom nie je pribrzdenie ilegálnej migrácie, namiesto toho navrhuje prerozdeľovanie migrantov," povedal štátny tajomník ministerstva vnútra.

Len minulý týždeň sa podľa neho pokúsilo ilegálne prekročiť srbsko-maďarské hranice vyše 400 cudzincov.