Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa konalo zhromaždenie neonacistov, polícia nezasiahla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa internetového vydania maďarského ľavicového denníka Népszava medzi zhruba 500 účastníkmi boli holohlaví i uniformovaní extrémisti, prišli aj radikáli z Poľska a Nemecka.

Budapešť 11. februára (TASR) - Členovia maďarských extrémistických pravicových organizácií si v sobotu v Budapešti pripomenuli na budínskom hradnom vrchu 73. výročie neúspešného pokusu o prelomenie obkľúčenia Červenou armádou na Budíne zvyškami nemeckých obrancov a maďarských fašistov Ferenca Szálasiho.

Podľa internetového vydania maďarského ľavicového denníka Népszava medzi zhruba 500 účastníkmi boli holohlaví i uniformovaní extrémisti, prišli aj radikáli z Poľska a Nemecka.

Organizátori vyzvali účastníkov, aby si na zhromaždenie nepriniesli žiadne symboly totalitných režimov, akými sú šípové kríže, hákové kríže či symboly SS.

Podľa jedného z rečníkov cieľom zhromaždenia je spomínať na tých, ktorí obetovali svoj život v boji proti "červenej špine". "Tak ako kedysi Budapešť, teraz je v obkľúčení Európa. Našou úlohou je poraziť nových dobyvateľov," dodal.

Po vlaňajšom podujatí neonacistov vláda premiéra Viktora Orbána v reakcii na protest Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (Mazsihisz) sľúbila, že rezort vnútra nájde zákonný spôsob na zakázanie takýchto podujatí.

Volebný blok Demokratická koalícia (DK) - Szolidaritás v nedeľu označil za poburujúce, že sobotňajší pochod neonacistov zostal bez následkov. Blok žiada vysvetlenie od polície, prečo voči zhromaždeniu nezasiahla.

Udalosti z 11. februára 1945, keď sa zvyšky pôvodných zhruba 100.000 nemeckých a maďarských obrancov v sprievode stoviek civilistov pokúsili prelomiť obkľúčenie Červenej armády a cez kopcovitý terén z hradného vrchu utiecť na západ, neonacisti označujú ako "Deň cti".

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)